Nieuwe behandeling beschikbaar voor longkankerpatiënten

Er is een nieuw medicijn beschikbaar voor de behandeling van longkanker dat aantoonbaar het leven van de patiënt verlengt. Het middel, erlotinib (Tarceva), is bedoeld voor voor patiënten met lokaal vergevorderd of uitgezaaid niet-kleincellige longkanker bij wie eerdere chemotherapie gefaald heeft.

Erlotinib heeft in het najaar van 2005 Europese registratie gekregen en is nu ook voor Nederlandse patiënten beschikbaar. Aan de basis van deze goedkeuring ligt onder meer een omvangrijke studie die werd gecoördineerd door het Canadese National Cancer Institute. In totaal zijn 731 patiënten in 17 landen bij dit onderzoek betrokken geweest.

Uit de studie komt naar voren dat de inzet van erlotinib bij deze specifieke groep patiënten een levenswinst oplevert van 42,5 procent ten opzichte van de placebogroep. Ook zorgt het middel ervoor dat de specifieke symptomen van longkanker, zoals hoest, kortademigheid en pijn, veel langer stabiel zijn waardoor er sprake is van een goede kwaliteit van leven en een verbeterd fysiek functioneren.

Volgens professor dr. E. Postmus, hoogleraar op de afdeling longziekten van het VU medisch centum in Amsterdam kan erlotinib de situatie van longkankerpatiënten tijdelijk verbeteren en het leven verlengen. Erlotinib is hiermee in zijn ogen ‘de eerste stap naar een nieuwe manier van behandelen van longkanker.’

Bron: zorgkrant.nl

Lees ook:Medicijn verlengt leven bij uitgezaaide longkanker
Lees ook:Nieuw medicijn borstkanker ‘grote stap voorwaarts’
Lees ook:Nieuwe behandeling longkanker met een pil
Lees ook:Effectievere behandeling longkanker
Lees ook:Veelbelovend middel tegen blindheid geregistreerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>