Zelfcheck redt leven diabeet

Diabetespatiënten die zelf hun bloedsuikerspiegel actief controleren hebben 50 procent minder kans te overlijden aan hun ziekte. Ook lopen ze 30 procent minder kans op amputaties en complicaties als blindheid en hart- en nierfalen.

Dat blijkt uit een groot epidemiologisch onderzoek door het Duitse Diabetes Centrum in Düsseldorf. Volgens Stephan Martin van het centrum tonen de uitkomsten aan dat het nut van zelfcontrole en zelfregulatie voor mensen met diabetes type 2 ‘onomstotelijk’ is.

Diabetes type 2 staat ook wel bekend als ouderdoms- of welzijnsdiabetes. Daarbij maakt het lichaam meestal nog wel zelf insuline aan maar niet genoeg. Of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen, doordat het lichaam ongevoelig is voor insuline. Er wordt dan onvoldoende glucose uit het bloed gehaald. Daarnaast zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.

Door zelf met een bloedprikje en een elektronisch meetapparaatje de bloedwaarden te controleren, weet de patiënt precies waarr hij aan toe is en kan hij medicijnen nemen of iets eten om de waarden weer op peil te brengen.

Volgens de Duitse onderzoekers maakt kennis over glucosewaarden zichtbaar hoe gedrag het verloop van de ziekte beïnvloedt. Het ministerie van Volksgezondheid schat in dat 800.000 mensen diabetes hebben. Van die groep weet een kwart miljoen dat zelf niet.

Als de stijging van de laatste jaren aan houdt, dan overschrijdt het aantal diabetespatiënten over drie jaart in Nederland zelfs de grens van één miljoen.

De meeste van hen lijden aan type 2, dat wordt veroorzaakt door overgewicht. Steeds meer jonge mensen en zelfs kinderen lijden aan de ziekte.

Bron: AD.nl

Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’
Lees ook:Hersenschade bij diabetes verklaard
Lees ook:Wereld Diabetes Dag in het teken van het kind
Lees ook:Unieke pil in strijd tegen diabetes
Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>