Darmpatiënten beklimmen Aconcagua

Ze hebben nog enkele maanden om zich voor te bereiden. Dan gaan tien patiënten met een darmziekte de Aconcagua in Zuid-Amerika (6959 meter) beklimmen. De stichting C-Mex, Chronic Mountaineering Expeditions, die de patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zal begeleiden bij de beklimming, wil hiermee laten zien dat een chronische ziekte geen belemmering hoeft te zijn voor het neerzetten van topprestaties.

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking die in de gehele darm voor kan komen. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm.

De meeste patiënten die Crohn of colitis krijgen kunnen na behandeling weer een gewoon leven leiden. Zij hebben betrekkelijk weinig klachten al moeten ze vaak lang medicatie blijven gebruiken. Een aantal patiënten heeft echter een zeer moeilijk te behandelen ontsteking en daarvoor is uitgebreide behandeling nodig.

Een gezond leven, soms een aangepast dieet en stoppen met roken kunnen het leven met deze chronische ziekte een stuk makkelijker maken. Actief sporten en dagelijkse lichaamsbeweging heeft ook voor iemand met Crohn of colitis ulcerosa een positieve invloed op de gezondheid. Een fitte, bewuste en evenwichtige levensstijl maken je sterker en geven je energie.

Die energie zullen de expeditieleden hard nodig hebben als ze de top willen bereiken. De Aconcagua, de hoogste berg buiten de Himalaya, is technisch gezien misschien geen moeilijke berg maar het presteren op bijna 7000 meter is loodzwaar te noemen. Ook de extreme kou maakt deze expeditie tot een enorme uitdaging. Met de klimmers gaat een team van begeleiders mee met daarin onder meer een sportarts, een ambulanceverpleegkundige en een hoofd buitensportinstructeur.

Je kunt voorbereiding van de deelnemers in de komende maanden volgen via de site www.c-mex.nl 

Lees ook:Ontstekingsremmer bestrijdt darmkanker
Lees ook:Nieuwe therapie tegen chronische darmziekten
Lees ook:Test voorspelt ontstaan van darmontsteking
Lees ook:Mensen met chronische darmziekte zijn geen watje
Lees ook:Patiënten betrekken in beslissingen heeft veel voordelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>