Patiënt loopt risico door onkunde in OK

Patiënten lopen tijdens een operatie meer risico op een wondinfectie of een misser door technische blunders. In operatiekamers lopen steeds vaker werknemers van bedrijven rond die nauwelijks medische kennis hebben of ziekenhuispersoneel dat niet goed weet hoe de apparatuur moet worden bediend.

Dat zeggen de brancheorganisatie voor medische bedrijven (FHI) en de vakvereniging voor managers van operatiekamers (NVLO) woensdag in het Algemeen Dagblad.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg, belast met de controle op onder meer de veiligheid in de operatiekamers, is volgens de krant op de hoogte van de problemen en voert gesprekken met de betrokkenen.

De twee organisaties schuiven elkaar de zwarte piet toe als het gaat om de verantwoordelijkheid. De NVLO stelt in de krant dat verkopers van medische apparatuur steeds vaker in operatiekamers te vinden zijn.

Zij hebben onvoldoende kennis en ervaring en kunnen daardoor steriele instrumenten besmetten waardoor de patiënt een wondinfectie oploopt, zegt NVLO-woordvoerder Eduard Monteban.

De brancheorganisatie FHI wijst juist naar de ziekenhuizen. "Het personeel wordt nauwelijks getraind op de bediening van medische apparatuur", zegt woordvoerder Luc Knaven. "Een hoog percentage van de missers in een operatiekamer wordt hierdoor veroorzaakt."

Bron: trouw.nl 

Lees ook:‘Operatiekamers gevaarlijk voor patiënten’
Lees ook:Nederlandse operatiekamers zijn onveilig
Lees ook:Vliegjes leggen operaties in Dordrecht stil
Lees ook:Leidraad voor medisch specialisten
Lees ook:Weer operatiekamers gesloten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>