Designerbaby’s moeten Alzheimer voorkomen

Zouden ze in Groot-Brittannië ook aan 1 april doen? Als het antwoord 'ja' is, dan heeft de Sunday Times gisteren vast een goede grap willen utihalen met het bericht dat Britse artsen de eerste baby willen "creëren" die op middelbare leeftijd absoluut geen last kan krijgen van de ziekte van Alzheimer.

Dat zou moeten gebeuren door embryo's te kiezen die vrij zijn van het gen dat verantwoordelijk is voor deze aandoening.

Volgens de Britse krant zullen twee Londense artsen, die verbonden zijn aan de Bridge Centre vruchtbaarheidskliniek, deze maand bij de bevoegde autoriteiten toestemming vragen om deze, in Amerika ontwikkelde techniek toe te passen. Ze zijn al begonnen met "pre implantatie genetische diagnose" (PDG), een methode om na te gaan welke embryo's vrij zijn van bepaalde genen.

Die PDG-techniek wordt al op veel plaatsen gebruikt om in het embryonale stadium andere potentieel bedreigende aandoeningen op te sporen en zou in dit geval specifiek zijn gericht op genen die ervoor zorgen dat iemand op latere leeftijd te kampen krijgt met Alzheimer.

Het zoeken naar embryo's die vrij zijn van het Alzheimergen is controversieel, in het bijzonder omdat het hier gaat om het ontdekken van een ziekte die pas na het veertigste levensjaar pleegt op te treden.

Critici vrezen dat hier een proces op gang wordt gezet waarbij mensen die deze procedure kunnen betalen, hun kinderen kunnen vrijwaren van Alzheimer. Dat zou dan weer een eerste stap kunnen zijn op de weg naar het selecteren van kinderen op grond van criteria zoals de gewenste uiterlijke kenmerken (blond of donker) of de intelligentie.

Bron: hln.be 

 

Lees ook:Bloedtest moet Alzheimer opsporen
Lees ook:Doorbraak met stamcelonderzoek in Brussels ziekenhuis
Lees ook:Alzheimer al heel vroeg simpel te testen
Lees ook:‘Groei embryo mogelijke voorspeller van miskraam’
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>