Nieuwe klasse aidsmedicijnen volgens onderzoek veelbelovend

Er zijn hoopgevende resultaten geboekt in een onderzoek met een nieuwe klasse aidsremmers. Het gaat om de integraseremmer raltegravir, dat het enzym integrase blokkeert en bijgevolg ook de uitbreiding van hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het onderzoekslabo van het Amerikaanse farmaconcern Merck, wordt in het Britse vakblad The Lancet belicht.

Honderdachtenzeventig proefpersonen, met hiv dat resistent is tegen de gangbare hiv-remmers, werden in vier groepen verdeeld. De eerste groep kreeg de gebruikelijke medicijnen en een placebo toegediend. De drie overige groepen kregen in plaats van het placebo drie verschillende doses van raltegravir.

De hiv-erfgoedmassa in het bloed van de raltegravir-patiënten daalde gemiddeld met 98 procent, terwijl dat in de controlegroep slechts met 45 procent was. Het aantal CD4-cellen, die weerstand bieden tegen het virus, steeg in de twee groepen die de hoogste dosis raltegravir toegediend kregen.

"Deze resultaten en de uitkomst van een andere studie met raltegravir bevestigen dat de integraseremmer in een antivirale therapie kan worden gebruikt. Het geneesmiddel kan een vast onderdeel van de combinatietherapie worden voor patiënten die hiv hebben dat resistent is tegen de gangbare aidsremmers", stellen de onderzoekers.

Volgens de Lancet opent raltegravir een nieuw tijdperk in de aidstherapie. De bijwerkingen van de integraseremmer lijken op korte termijn mee te vallen. Wat de gevolgen op lange termijn zijn, is echter nog niet duidelijk.

Bron: hln.be 

Lees ook:Veelbelovend aidsvaccin niet efficiënt genoeg
Lees ook:Japanse onderzoekers ontdekken meer resistente griepvirussen
Lees ook:Lymepatiënten niet gebaat bij lange antibioticakuren
Lees ook:Aidsvaccin minder effectief dan gedacht
Lees ook:Behandeling risicogroep voorkomt diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>