Net zoveel zin in seks met hormoonspiraal


Bij vrouwen die het hormoonspiraal gebruiken, is de hoeveelheid hormonen die in het lichaam terecht komt 60 tot 100 maal minder dan bij de anticonceptiepil.

Vrouwen die de pil als anticonceptie gebruiken hebben soms als onaangename hormonale bijwerking dat het de in seks vermindert (libidoverlies).

Door de lokale hormoonafgifte van het spiraaltje zijn de hormonale bijwerkingen hierbij beperkt. Het hormoonspiraal heeft dan ook geen (negatieve) invloed op het seksleven van vrouwen.

Dit vertelt gynaecoloog Ineke van Seumeren van het UMC Utrecht. Op de website www.hormoonspiraal.nl zijn korte filmpjes te zien waarin de gynaecoloog vragen van gebruiksters beantwoordt.

In Nederland is het hormoonspiraal in 1996 geïntroduceerd. Vijftien procent van de Nederlandse vrouwen die een anticonceptiemiddel gebruiken, maakt gebruik van een hormoonspiraal. Het spiraaltje geeft 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

De anticonceptiepil vermindert het bloedverlies en de menstruatie pijn al enigszins. Het spiraaltje doet dit nog sterker.

De spiraalproducent Mirena legt het als volgt uit: Een jaar na het plaatsen van het hormoonspiraaltje heeft ongeveer 75 procent van de vrouwen licht bloedverlies gedurende twee dagen per maand, terwijl 20 procent van de vrouwen helemaal geen bloedverlies meer heeft.

Het hormoon in de spiraal, levonorgestrel, zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen (vrouwelijke hormonen die in de eierstokken worden gemaakt). Daardoor wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en worden de bloedingen veel lichter en ook minder pijnlijk.

Het spiraaltje zorgt er eveneens voor dat het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker wordt; dit maakt dat de zaadcellen moeilijk in de baarmoeder kunnen doordringen. Zo biedt het een vergelijkbare bescherming tegen zwangerschap als sterilisatie bij de vrouw.

Bron: planet.nl 

Lees ook:Nieuwe behandeling bij hevige menstruatieklachten
Lees ook:Spiraaltje slecht voor vrouwen met borstkanker
Lees ook:Hormoonspiraaltje steeds populairder
Lees ook:Onderzoek naar laaggedoseerd hormoonspiraaltje
Lees ook:Polikliniek voor zwangere vrouwen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Net zoveel zin in seks met hormoonspiraal

  1. jill

    ik heb nu al 4 jaar een spiraaltje en heb nog nooit zo erg bloedverlies gehad. elke keer minimaal 10 dagen en dan echt verschrikkelijk erg.zit er erg over na te denken om het te laten verwijderen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>