Wat kost mijn geneesmiddel?

Als je in de apotheek een medicijn meekrijgt, heb je vaak geen flauw idee wat het middel kost, of je moet bijbetalen en of het meetelt voor je eigen risico. Wil je dat weten, kijk dan eens op www.medicijnkosten.nl. De website is een initiatief van het College voor Zorgverzekeringen.

Iedere Nederlander boven de 18 heeft sinds dit jaar een eigen risico van 150 euro. Het verplichte eigen risico is een bedrag dat je moet betalen als je medische kosten maakt. Het gaat om een bedrag van maximaal 150 euro dat niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Onder het eigen risico valt alle zorg uit het basispakket, met uitzondering van de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en het jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 22 jaar.

Op medicijnkosten.nl kun je alle geneesmiddelen opzoeken die in een openbare apotheek verkrijgbaar zijn, ongeacht of ze wel of niet worden vergoed. Uitzonderingen zijn homeopathische middelen, sommige huismerken van drogisterijen en geneesmiddelen die alleen in ziekenhuizen worden gebruikt.

Heb je je medicijn gevonden, dan kun je vervolgens een overzicht opvragen van geneesmiddelen die je als alternatief zou kunnen gebruiken. Mogelijk zijn er soortgelijke geneesmiddelen die veel goedkoper zijn dan het middel dat je op dit moment gebruikt.

Mocht je willen overstappen naar een ander, goedkoper geneesmiddel, dan adviseert het CVZ wel altijd om eerst te overleggen met je huisarts.

Overigens wordt er nog aan de website gewerkt. Op dit moment wordt er nog gesproken over no-claim in plaats van een eigen risico. Maar de zorg die voorheen onder de no-claim viel en nu tot het eigen risico wordt gerekend, is hetzelfde.

Lees ook:Run op pillen
Lees ook:Eigen risico kan oplopen tot 600 euro
Lees ook:Anticonceptiepil hamsteren!
Lees ook:Basisverzekering kost gezin volgend jaar 3000 euro
Lees ook:Zorgverzekeringen 2015 vergeleken: Univé

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wat kost mijn geneesmiddel?

  1. Harry

    Medicijnkosten.nl geeft alleen informatie over de dekking van medicijnen onder de basisverzekering.

    Mijnmedicijnvergoeding.nl geeft daarnaast ook – op medicijnniveau – de vergoeding weer van de eigen bijdrage (aanvullende verzekering). Zie onderstaande link.

    http://www.mijnmedicijnvergoeding.nl/medicijnen

      /   Reply  / 
  2. hjm vluggen

    wat kost novomix 30 5 stuks

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>