Antidepressiva vaak zinloos


Antidepressiva als Seroxat en Prozac helpen alleen zéér depressieve mensen. Voor de meeste patiënten hebben ze geen nut. Dat is de uitkomst van een recent onderzoek, aldus de Britse BBC.

Hiermee worden conclusies uit eerdere onderzoeken bevestigd. Zo concludeerde Marleen Hermens vorig jaar in haar promotieonderzoek aan het VU medisch centrum dat bij mensen met een lichte vorm van depressie een aantal begeleidende consulten zónder antidepressivum minstens zo effectief zijn als een behandeling met medicijnen.

Zij adviseerde huisartsen dan ook terughoudend te zijn met het voorschrijven van antidepressiva.

Volgens de Britse onderzoekers worden patiënten weliswaar beter als ze antidepressiva nemen, maar worden ze óók beter als ze een placebo slikken. ‘Dit betekent dat depressieve mensen zonder chemische behandeling beter kunnen worden.’

De wetenschappers bekeken 47 eerder gehouden tests met de medicijnen opnieuw. Volgens een van de wetenschappers heeft de farmaceutische industrie daarvan alleen onderzoeken naar buiten gebracht die hun producten in een goed daglicht stellen.

De onderzoekers wisten ook de hand te leggen op niet gepubliceerde onderzoeken dankzij de wet die voorziet in vrijheid op informatie.

De makers van Seroxat en Prozac hebben de 'nieuwste' bevindingen weersproken. Verrassend is dat natuurlijk niet!

Lees ook:Hogere dosis antidepressiva is zinloos
Lees ook:Antidepressiva verhogen risico op longziekte baby
Lees ook:Antidepressiva vergroten kans op botbreuk ouderen
Lees ook:Prozac voor depressieve kinderen
Lees ook:Prozac‑baby’s geboren met afkickverschijnselen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Antidepressiva vaak zinloos

  1. W Hoogendorp

    Afgeleide producten van petroleum slikken?
    Wie gelooft daar in?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>