‘Virobuster’ maakt ziekenhuis schoon

Zou het heus waar zijn dat er één apparaat is dat wereldwijd een einde kan maken aan de meest hardnekkige en dodelijke virussen, bacteriën en schimmels? Ik heb nog een beetje mijn twijfels. Maar we zullen het zien; vandaag wordt het door de Universiteit Twente ontwikkelde apparaat gepresenteerd.

Het gaat om de zogeheten Virobuster die alle micro-organismen die door de lucht zweven elimineert. Je moet daarbij denken aan onder meer om mrsa, sars, anthrax, tbc en H5N1, ofwel de vogelgriep.

Elf ziekenhuizen hebben afgelopen jaar met succes geëxperimenteerd met de Virobuster. De vervuilde lucht wordt een buis ingezogen – die de vorm heeft van een bazooka – waarna de gesteriliseerde lucht aan de andere zijde wordt uitgeblazen. De micro-organismen worden in de buis gedood met speciale uvc-lampen.

En dat is best handig, als je bedenkt dat Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks zo’n 10 miljoen euro kwijt aan alleen al de bestrijding van de mrsa-bacterie.

Daar komt de overlast nog bij van het tijdelijk sluiten van complete afdelingen, uitstellen van operaties en het naar huis sturen van besmet personeel. En dan hebben we het nog maar over één bacterie.

In microlaboratoria van de Universiteit Twente, maar ook in de VS, Engeland en Duitsland is vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het apparaat.

De Virobuster – waarop wereldwijd patent is verkregen – is niet alleen inzetbaar in ziekenhuizen, maar ook in onder meer de voedingsmiddelenindustrie en de veesector, een notoire verspreider van ziekten.

Lees ook:Ziekenhuisbacterie groeiend probleem
Lees ook:MRSA in Amsterdams BovenIJ Ziekenhuis
Lees ook:Geen MRSA in huisartsenpraktijk
Lees ook:Opnamestop ziekenhuis Enschede vanwege MRSA-bacterie
Lees ook:Illegale tatoeage vaak bron van MRSA-besmetting

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Virobuster’ maakt ziekenhuis schoon

  1. J van Gulik

    Geachte Lezer,

    De virobuster maakt gebruik van UVC techniek van Philips. Deze techniek is beproeft en bewezen. Virobuster heeft hiervoor specifieke toepassingen ontwikkeld. In de ecolamp wordt dezelfde Philips techniek toegepast maar dan op consyumeneten nivo.

    Zie ook : http://www.ecolamp.eu

    Met vriendelijke groet

    Joost van Gulik

      /   Reply  / 
  2. D. Boeting

    Virobuster maakt helemaal geen gebruik van de UVC-techniek van Philips. Zij hebben een, onder eigen condities, ontwikkelde UVC-lamp en is zeer effectief.
    Ecolamp en Virobuster zijn daarom niet te vergelijken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>