Borstkankervereniging eist screening oudere vrouwen


De
Borstkanker Vereniging Nederland steunt 3 vrouwen van boven de 75 jaar in hun
strijd voor deelname aan de landelijke borstkankerscreening.

De
vrouwen probeerden ruim een jaar geleden bij de rechter voor elkaar te krijgen dat
ook vrouwen ouder dan 75 jaar mogen deelnemen aan het landelijk
bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Nu mogen alleen vrouwen tussen de 50 en
76 deelnemen.

De
rechter stelde hen in het ongelijk, waarop ze hoger beroep instelden. De
vrouwen kregen al hulp van het proefprocessenfonds Clara Wichmann en nu dus ook
van de Borstkanker Vereniging Nederland.

Veel
vrouwen boven de 75 jaar krijgen borstkanker. Maar volgens deskundigen groeien
de tumoren op die leeftijd langzaam en overlijden de patiënten meestal aan iets
anders. De rechter baseerde zich op het oordeel van deze deskundigen.

Volgens
de borstkankervereniging kan de screening wel degelijk voorkomen dat
hoogbejaarde vrouwen aan borstkanker sterven.

Het
is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient.

Bron: De Gelderlander

Lees ook:75-plussers in hoger beroep om borstkankerscreening
Lees ook:‘Onderzoek borstkanker ook boven de 75′
Lees ook:‘Staat discrimineert bij kankerscreening’
Lees ook:Jomanda niet schuldig aan dood Sylvia Millecam
Lees ook:‘Borstkankersterfte daalt met vroegere screening’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Borstkankervereniging eist screening oudere vrouwen

  1. Jansen

    Hoger beroep voor borstkankerscreening 75+

    (persbericht van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann http://www.clara-wichmann.nl)

    08/11/2008

    Persbericht: Hoger beroep Clara Wichmann voor borstkankerscreening 75+
    Ook vrouwen die ouder dan 75 zijn, moeten recht krijgen op preventief borstkanker-onderzoek. Om dat te bereiken heeft het Proefprocessenfonds Clara Wichmann samen met drie dames van 75+ en met de Borstkankervereniging Nederland vrijdag 7 november Memorie van Grieven (behorend bij het Hoger beroep) tegen de Staat ingediend.

    De Nederlandse overheid maakt nu een onterecht onderscheid bij het preventieve bevolkingsonderzoek borstkanker (ook wel \’BOB\’). In de uitspraak van het voorafgaande kort geding vond de rechter dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is om aan te tonen dat het borstkankeronderzoek ook voor 75+ vrouwen nuttig is. Het Clara Wichmann Fonds c.s. vinden dit de omgekeerde wereld: als de overheid een leeftijdsgrens bepaalt voor dergelijk onderzoek, moet de overheid zelf kunnen aangeven waarop die leeftijdsgrens is gebaseerd.

    De leeftijdsgrens van 75 jaar is wetenschappelijk moeilijk te handhaven wanneer men kijkt naar de laatste wetenschappelijke publicaties op dit gebied. In een recent artikel in het Journal of Clinical Oncology wordt aangetoond dat regelmatig mammografisch onderzoek bij 80 plussers gepaard gaat met 50% minder sterfte aan borstkanker. Dit werd onlangs nog eens opgemerkt door prof. Dr. Pinedo in zijn afscheidsrede op 29 oktober. Daarnaast – en dat is voor de procederende partijen steeds van het grootste belang geweest – betekent deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker dat veel onnodig lijden onder oudere vrouwen vermeden wordt.

    Achtergrond
    Toen het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in 1989 werd ingevoerd, was de bovengrens 70 jaar. Later werd deze onder druk van deskundigen en ouderenorganisaties verhoogd naar 75. De overheid gebruikt steeds als argument dat preventief borstonderzoek te belastend zou zijn voor nog ouderen vrouwen. Kennelijk denken die vrouwen daar zelf anders over want 66% van die ouderen doet vrijwillig mee. Ook 75+-vrouwen willen graag meedoen aan het bevolkingsonderzoek en juist zij hebben er veel bij te winnen. Uit onderzoek is gebleken dat vroege opsporing bij 75+-vrouwen nog effectiever is dan bij de groep 50 tot 70-jarigen. De meeste gezwellen die door middel van screening aan het licht komen, zijn klein en nog niet uitgezaaid en dus goed te behandelen. In 2003 stierven in ons land 3361 vrouwen aan borstkanker, 39% van hen was ouder dan 75 jaar. Het BOB kostte in 2002 in totaal € 42 miljoen. De kosten per deelneemster per jaar bedragen ongeveer € 25. Alleen de vrouwen in de leeftijd van 50-75 jaar ontvangen om de twee jaar een oproep voor mammografie.

    Vindplaats uitspraak
    De uitspraak van het voorafgaande kort geding is te vinden op http://www.rechtspraak.nl onder LJ-nummer BB6695.

      /   Reply  / 
  2. Jessica

    Niet onbelangrijk, maar de aandacht in de media voor borstkanker t.o.v. andere (vrouwen-)ziektes is wat uit balans: alle media die dit bericht van ANP overnemen (nu.nl, Brabants Dagblad, blog.nl) laten endometriose buiten beschouwing. 1 op de 10 vrouwen in Nederland lijdt, meestal ongemerkt, aan deze baarmoederslijmvliesziekte. Tenzij op tijd behandeld leidt endometriose tot onvruchtbaarheid. Vrouwenblad Cosmopolitan brengt endometriose onder de aandacht d.m.v. een petitie aan de afdeling Publieke Gezondheidszorg van het Ministerie voor Volksgezondheid. Tekenen op cosmopolitan.nl:
    http://www.cosmopolitan.nl/Home.htm?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bBBF52885-7CD0-4C7F-BA83-E806B3061F76%7d&NRORIGINALURL=%2f&NRCACHEHINT=Guest&AutoReturn=true

    Alvast veel dank!

      /   Reply  / 
  3. Sonja

    Natuurlijk is aandacht voor endometriose ook belangrijk. Maar het een sluit het ander niet uit. Bovendien is endometriose een heel andere discussie die hiermee niets te maken heeft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>