Griepepidemie komt eraan


In België wordt er al over een griepepidemie gesproken. In ons land nóg niet, maar erg lang kan het niet meer duren.

De jaarlijkse griepepidemie begint in Nederland gemiddeld in de tweede week van januari. Dus elk moment kan het zover zijn.

In de laatste nieuwsbrief van het Nationaal Influenza Centrum van 6 januari zaten we nog op het randje. Officieel wordt er van een epidemie gesproken als het aantal patiënten dat zich met een griepachtig beeld bij een van de door het NIVEL aangewezen peilstationhuisartsen meldt, boven de 5,1 per 10.000 inwoners per week uitkomt.

In week 52 lag dit aantal op 4,8 op 10.000 inwoners.

De Gazet van Antwerpen spreekt al wel over een griepepidemie. En volgens viroloog Marc van Ranst van de Katholieke Universiteit Leuven zijn er in Nederland zelfs meer zieken. Maar het is maar net welke definitie van een griepepidemie er wordt gehanteerd.

Van Ranst verwacht dat de griep dit jaar waarschijnlijk meer mensen zal treffen dan vorige jaren. Dat komt doordat de griepvariant H3N2 die nu huishoudt, de afgelopen jaar afwezig was in het griepseizoen. Daardoor werden er minder mensen ziek.

H3N2 is zwaarder dan de andere griepvirussen. Verwacht wordt dat zeker één op tien volwassenen er deze winter meer geconfronteerd zal worden.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over griep, kijk dan eens op de blog van mijn collega: griep.blog.nl

Lees ook:Wel een griepepidemie? Of toch niet?
Lees ook:Milde griepepidemie in Nederland
Lees ook:Griepepidemie lijkt over hoogtepunt heen
Lees ook:Griepepidemie nadert Nederland
Lees ook:Griepepidemie is nu echt voorbij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>