Handdroger op toilet is bron van bacteriën

Zelf hou ik er niet van, die handdrogers op toiletten. Ik heb er het geduld niet voor en loop dus altijd, na mijn  handen nog even aan mijn broek of jas te hebben afgeveegd, met vochtige handen naar buiten. Maar dat is dus juist fout!

Terwijl heel veel mensen het waarschijnlijk een prettig idee vinden dat ze nergens met hun handen aan hoeven zitten, blijken juist handdrogers een bron van bacteriën te zijn!

De heteluchtdrogers – die in duizenden openbare toiletten gebruikt worden – zorgen voor een sterke toename van het aantal bacteriën op de handen na het wassen. Bovendien besmetten ze de ruimten waarin ze hangen, zo blijkt uit een artikel van in het dagblad Sp!ts.

Als je je handen onder een heteluchtdroger droogt, neemt de hoeveelheid bacteriën op je vingertoppen met gemiddeld 186% toe. Je handpalmen bevatten daarna 230% meer bacteriën. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Westminster.

Christa Taal, directeur van Hygiëne Consult Nederland – adviseur van onder meer vierhonderd zorginstellingen – onderstreept in Sp!ts het Britse onderzoek. ‘Mensen wachten niet tot hun handen droog zijn en lopen dus met vochtige handen weg. En dat is natuurlijk de ultieme broedplaats voor bacteriën.’

Voortaan toch maar papieren handdoekjes gebruiken dus!

Lees ook:Wie heeft er gelijk in het ‘handdrogerverhaal’?
Lees ook:Vochtige doekjes kunnen allergie opwekken
Lees ook:Vrouwenhand boordevol bacteriën
Lees ook:Radboudziekenhuis heeft schoonste toilet
Lees ook:Was je handen langer na toiletbezoek!

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Handdroger op toilet is bron van bacteriën

  1. Paul Donkersloot

    Oud nieuws. Deze ‘University’ brengt steeds negatieve rapporten over handdrogers naar buiten in opdracht van de papierindustrie. TNO en de Hoofdinspectie van de Keuringsdienst van Waren zijn niet onder de indruk. Eén en ander is zwaar overtrokken. Waarom zou de papierindustrie dat toch steeds doen? Nu goed nadenken hoor!

      /   Reply  / 
  2. Frits Frissewind

    Ik geloof niets van dat hele hygieneverhaal. Zelf snij ik heel vaak mijn handen aan dat dunne tissuepapier. Zit je met je bloedende hand in vies toiletblok met overal papier op de grond. Ik word daar niet vrolijk van. Doe mij maar een droger, veel prettiger en wel zo schoon!

      /   Reply  / 
  3. Paul Donkersloot

    Bedankt voor de frisse wind Frits! Helemaal mee eens. Dat hygiëne-verhaal ruikt naar een papierbak vol met viese tissues!

      /   Reply  / 
    1. peter de vries

      MMMMMMMMMM Waarom gebruikt men in ziekenhuizen en in de voedingsmiddelen industrie dan geen handdrogers maar altijd papier?

        /   Reply  / 
      1. Rob

        Ik weet dat ze in het VUmc in Amsterdam iig wél handdrogers gebruiken, dus je theorie klopt niet helemaal..

          /   Reply  / 
  4. Paul Donkersloot

    Wie zegt dat er in ziekenhuizen geen handdrogers gebruikt worden? Ga eens op onderzoek Peter de Vries en doe je naam eer aan.

      /   Reply  / 
  5. Rob

    Ter aanvulling op dit bericht: een website met toilet recensies voor iedereen die vooraf wil weten hoe hygienisch een toilet is: http://www.wcguide.nl

      /   Reply  / 
  6. Michiel

    Complete onzin dit verhaal! Deze zogenaamde studie (Universiteit van Wesminster) heeft een reeks “onderzoeken” (12 studies sinds 1983) gedaan. Deze onderzoeken zijn methodologisch onwijs,ze hebben bv maar een sample size van 20 (met deze sample size kun je nooit een statistisch significant verschil aanduiden tussen de within-group variance en de between-group variance. Deze “studies” zijn dan ook nog nooit in een wetenschappelijk “peer-reviewed” journal gepubliceerd. Dit kan alleen worden gezien als marketing van de papier industrie. Graag zou ik u willen wijzen op een rapport van de World Health Organisation (2009) met als titel “WHO guidelines on hand hygiene in Healthcare” sectie 11.1.5 hand drying. Belangrijkste aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie tav handen drogen in een omgeving waar hygiëne van het meest cruciale belang is; handen kunnen worden gedroogd met papier en/of met een handendroger! Conclusie; handendrogers zijn absoluut niet meer of minder hygiënisch dan papieren handdoekjes.

      /   Reply  / 
  7. Anna

    Gezien het bij sommigen vreemde hygiënegedrag zijn deze studies helemaal niet representabel.
    Een vb. : na toiletbezoek de vingertopjes heel even onder stromend water houden, opgemerkt bij veel vrouwen, kan men bezwaarlijk handhygiëne noemen. Ze niet wassen, opgemerkt bij veel mannen, evenmin.
    Dan is er ook nog de kraan die je handmatig opendraait na toiletgebruik, deze moet je logischerwijs terug dichtdraaien na handen wassen.
    Na het gebruik van tissuepapier moet je dat nog kwijt, gewoonlijk in een afvalbak met besmet deksel. Velen vinden de grond dan ook een goed alternatief.
    Gisteren na het handjes wassen met gewone zeep aan een met sensor gestuurde kraan de handendroger van Dyson uitgetest. Een pure luxe, handjes droog in een mum van tijd. Restte mij nog de taak om handenvrij de deurklinken te bedienen.

      /   Reply  / 
  8. Jelle

    Ongelooflijk dat er nog zo veel papier gebruikt wordt om handen te drogen. Wij hebben nu de nieuwste moderne handdroger, de DOQO BoostR. Erg energiezuinig, kostenbesparend én milieubesparend! En vele malen stiller dan dat ding van Dyson.

    Zie: http://www.doqo.eu/BoostR.html

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>