Beter ’s nachts bevallen

Tja, je hebt het natuurlijk meestal niet voor het zeggen. Maar volgens Nederlandse gynaecologen kun je het best ’s nachts bevallen. Dan is de kans op complicaties kleiner.

Dit geldt voor vrouwen die voor het eerst bevallen en met name om bevallingen die kunstmatig worden opgewekt, zo blijkt uit een studie van de Amsterdamse ziekenhuizen AMC, Slotervaart en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Bevallingen worden regelmatig kunstmatig opgewekt, bijvoorbeeld als er complicaties zijn of als de zwangere vrouw overtijd is. Meestal gebeurt dat overdag, omdat dan het meeste personeel aanwezig is.

Maar uit de studie, waarin 270 bevallingen werden bestudeerd, blijkt dat er overdag meer complicaties optreden. Van de baby’s die overdag werden geboren, moest 30% naar de afdeling neonatologie vanwege complicaties zoals ademhalingsproblemen. ’s Nachts lag dat percentage op 18.

De onderzoekers weten niet exact hoe het komt dat er minder complicatie optreden. Mogelijk nemen artsen en verpleegkundigen ’s nachts meer tijd voor de bevalling en krijgen vrouwen minder hormonen toegediend om de bevalling te versnellen.

De ongeboren baby zou daardoor meer tijd krijgen om bij te komen tussen de weeën door. Maar het is ook denkbaar dat vrouwen ‘s nachts minder hormonen nodig hebben.

Overigens ontdekten de wetenschappers ook dat de pijnbeleving van vrouwen ’s nachts heel anders is dan overdag. Daardoor zouden zij ‘s avonds en ‘s nachts meer behoefte hebben aan pijnstillende middelen.

Bron: De Telegraaf


Lees ook:Thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis
Lees ook:Seks bevordert spontane bevalling
Lees ook:Babysterfte in ziekenhuis ‘s nachts hoger
Lees ook:Bevallingen in NL te vaak kunstmatig opgewekt
Lees ook:Pijnbestrijding tijdens bevalling nog altijd geen garantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>