Wil je van je rookverslaving af?

De Universiteit Maastricht is nog op zoek naar gezonde rokers die dolgraag van hun verslaving af willen en daarvoor willen deelnemen aan een onderzoek naar NicVax, een nieuw vaccin tegen roken.

In april start de onderzoeksschool CAPHRI van het Universitair Medisch Centrum Maastricht een onderzoek onder 600 gezonde rokers naar de effectiviteit van het vaccin  in combinatie met varenicline (een ander stoproken middel).

Het onderzoek, dat enkele jaren zal duren, zal meten wat het effect van het vaccin is op het stoppen met roken wanneer het samen met een ander stoproken middel wordt gegeven.

Het vaccin is het eerste middel dat lijkt te voorkomen dat de nicotine, de verslavend stof van een sigaret, de hersenen kan bereiken. Daardoor komt er geen dopamine meer vrij en ontstaat bij het roken dus niet meer de kick die verslavend werkt.

Met het vaccin ervaart de roker een sigaret zoals je de eerste opsteekt: een smerige smaak in de mond en een misselijk gevoel. Die nare sensatie wordt normaal gecompenseerd door het lekkere gevoel van de dopamine. Als dat wegvalt, zullen weinigen blijven doorroken is de verwachting.

NicVax werkt een jaar. Voor veel rokers zal dat voldoende zijn om voorgoed te kunnen stoppen. Maar naar schatting 5 tot 10% zal daarna toch weer een sigaret opsteken.

Mensen die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 043 388 3969 of via e-mail: [email protected]

Op de website van de Universiteit Maastricht vind je meer informatie over het onderzoek.

Overigens is het handig als je in Maastricht en omgeving woont. Maar je kunt natuurlijk ook verhuizen. Professor dr. Onno van Schaijk van de UM zegt in dagblad Sp!ts dat ze nu al telefoontjes krijgen van rokers die er zo graag van af willen dat ze voor dit onderzoek in Maastricht willen komen wonen. ‘Je moet namelijk bereid zijn 23 keer naar het ziekenhuis te komen voor intensief onderzoek.’

NicVax komt naar verwachting vanaf 2012 op de markt.

Bron: Universiteit Maastricht

Lees ook:Grootschalig onderzoek naar anti-rookvaccin
Lees ook:Onderzoek antirook-vaccin nadert eindfase
Lees ook:Subsidie voor onderzoek antirookvaccin
Lees ook:Stoppen met roken zonder dikker te worden
Lees ook:Niet roken vermindert angsten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>