Pillendoos van veelslikker onder de loep

Apothekers gaan de pillendoos van mensen die 5 of meer verschillende pillen per dag slikken, eens goed onder de loep nemen. Daarmee hopen ze te voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege verkeerd gebruik van de medicijnen.

Vooral bij 65-plussers is de pillendoos vaak goed gevuld met bloedverdunners, cholesterolpillen en slaapmiddelen. Maar ook chronisch zieken slikken vaak heel wat medicijnen. Soms kunnen deze pillen nare bijwerkingen hebben als ze tegelijkertijd worden geslikt.

Ook is het denkbaar dat de patiënt best met minder pillen zou toekunnen wanneer bijvoorbeeld 2 bloedverdunners worden vervangen door 1 andere pil.

Jaarlijks worden circa 20.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege verkeerd gebruik van de geneesmiddelen. Zorgverzekeraar Achmea heeft als eerste zorgverzekeraar besloten om mee te betalen aan trainingen voor de apothekers om in gesprek te gaan met veelslikkers. Die trainingen zijn vooral bedoeld om gesprekstechnieken te leren.

Daarnaast geeft Achmea de apotheken 45 euro vergoeding voor de medicijncheck, waarbij wordt gekeken of alle pillen nog wel nodig zijn en of de dosering klopt.

Natuurlijk kijkt de apotheker ook op dit moment al wel of een nieuw recept wel past bij de oude medicatie, maar gaat te ver voor de de apotheker om op dat moment te checken of de hele inhoud van de pillendoos nog bij de aandoeningen past. Daarvoor zal de apotheker in overleg moeten treden met de huisarts.

Achmea hoopt met het initiatief het aantal onnodige ziekenhuisopnamen met de helft terug te dringen. een goed initiatief; hopelijk zullen andere zorgverzekeraars dit voorbeeld snel volgen.

Tot die tijd is het te hopen dat apothekers niet te star zullen zijn door de medicijncheck alleen maar uit te voeren bij patiënten die verzekerd zijn bij Achmea. Het zou ze sieren als ze in overleg met de huisarts ook de pillendoos van andere veelslikkers willen bekijken.

Bron: AD


Lees ook:Nooit meer je medicijnen vergeten met slimme pillendoos
Lees ook:Pillen pinnen
Lees ook:Apothekers slepen Achmea voor de rechter
Lees ook:Apothekers komen met zwarte lijst zorgverzekeraars
Lees ook:Achmea: ziekenhuizen moeten scherper op de centjes letten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Pillendoos van veelslikker onder de loep

  1. Delia

    Het schiet niet echt op. he’?
    Misschien gebruiken Hun het verkeerd,maar heeft tot nu toe eens iemand erbij stil gestaan om mensen die 6 keer per dag pilletjes moeten neemen, ook de VOORZIENING HIERVOOR TE BIEDEN?
    EEN MEDICIJNENDOOSJE MET 6 OF 7 VAKJES?
    Nee dus.
    Moet men zich dan ook niet verbaasen, dat er ongelukken gebeuren, want of worden de weekdoosjes dan ik de “lengte” gebrikt zodat je 4 dagen met voldoende vakjes hebt. Of er worden eigen potjes neergezet.
    Alletwee opties zijn vreeselijk onveilig voor versufde of verdoofde mensen.
    WAAROM, als dan steeds zoveel pillen worden voorgeschreeven- BESTAAN ER GEEN MEDICIJN_ PORTIE_ BAKJES MET 7 VAKKEN PER DAG ? Of zelf 12 vakjes, EEN PER UUR.
    Dat zou pas een hulp wezen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>