Vijf tips om diabetes te voorkomen

Wie diabetes type 2 wil voorkomen, hoeft zich aan slechts 5 eenvoudige leefstijlregels houden. Dat zeggen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Zij stellen dat er 5 grote risicofactoren verantwoordelijk zijn voor deze welvaartsziekte.

De leefstijlregels zijn:

* vezelrijke voeding eten met meervoudig onverzadigde vetten;
* minder transvetzuren eten en minder zetmeel- en suikerrijke voeding;
* niet roken/stoppen met roken;
* niet meer dan 2 glazen alcohol per dag drinken;
* het lichaamsgewicht omlaag brengen tot een BMI (Body Mass Index) van 25 of lager, of een taille-omvang van maximaal 88 cm voor vrouwen en 92 cm voor mannen.

De wetenschappers volgden 10 jaar lang bijna 5000 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder. Uit die gegevens concluderen zij dat in 9 van de 10 gevallen één of meer van deze 5 levensstijlfactoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van diabetes.

Elke risicofactor kan op zichzelf diabetes veroorzaken. De onderzoekers denken dat door het verbeteren van 1 enkele levenstijlfactor, de kans op diabetes met 35% afneemt. Wie ze alle 5 opvolgt, kan de kans op de ziekte zelfs terugbrengen tot nul.

Bron: Archives of Internal Medicine

Lees ook:Speciale flesvoeding kan mogelijk diabetes voorkomen
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:Mannen ‘vatbaarder’ voor diabetes dan vrouwen
Lees ook:Roken gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen
Lees ook:Hoe gezond zijn appels?

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Vijf tips om diabetes te voorkomen

  1. Eiwiteter

    Weet iedereen wat meervoudig onverzadigde vetzuren zijn? Deze vetzuren zijn onverzadigd en maken ze DUS zeer reactief. Zet MOV maar eens een uurtje op het aanrecht in de zon: het wordt ranzig (oxideert). In je lichaam oxideert het ook en is daarmee ontstekingebevorderend. Mijn advies: MOV is vergif. Je lichaam kan onverzadigd vet maken uit verzadigd vet, maar niet anders om. De logische conclusie kan niet anders zijn dan dat je alleen maar verzadigd vet nodig hebt (en wat omega 3).

    Diabetes voorkomen: schrap de koolhydraten uit je eten, want die veroorzaken – op den duur- de insulineweerstand in je cellen.

    En vezels? In Amerika is het aantal gevallen van maagkanker gelijkmatig gedaald met het minder eten van vezelrijk eten. Koolhydraten (brood!) veroorzaken constipatie. Vet in je eten verwijnt voor een deel in je darmen en houden ze zaak lekker soepel. Juist vetarm eten en veel vezels zetten de zaak vast.

    Er is zoveel onwetendheid over gezond eten dat het bijna ontmoedigend is. Maar mij maken ze niet meer gek met ongefundeerde of regelrecht verkeerde adviezen. Gezondheid=kennis.

      /   Reply  / 
    1. albert

      Wat een nonsens dit bericht. Alom bewezen is dat MOV gezond zijn. Veel verzadigd vet eten is letterlijk killing.

        /   Reply  / 
      1. Amber

        Ik ben het met je eens hoor, maar ik vrees dat we uit deze discussie nooit zullen komen. Bovendien speelt hij wel op een heel hoog niveau. De meeste mensen weten niet eens af van het bestaan van verzadigde en onverzadigde vetten, laat staan wat het zijn en wat ze doen.

        Laten we nou gewoon weer eens normaal gaan eten. Zonder het weglaten van koolhydraten, eiwitten, dan wel vetten. Alles met mate, dan krijg je het gezonde ervan binnen en blijft de schade beperkt. Er zijn namelijk maar weinig dingen 100% gezond voor je!

          /   Reply  / 
      2. MetaBool

        “Alom bewezen is dat MOV gezond zijn.”
        Dat is dus gewoon niet waar. Het is nooit bewezen maar wel jarenlang beweerd en nagepraat, nagepraat en nog eens nagepraat. De gevestigde orde propageert overigens al een tijdje dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren ultiem gezond zijn. Nog even en we moeten producten gaan eten die ‘verrijkt’ zijn met verzadigde vetzuren, die om praktische redenen uiteraard een iets andere naam krijgen.

          /   Reply  / 
        1. Amber

          Dat bedoel ik…we komen er nooit uit

            /   Reply  / 
        2. MetaBool

          Mij is het anders al geruime tijd duidelijk dat de marketingafdelingen van een aantal grote bedrijven ‘bepalen’ wat gezond is. Daar ge-/misbruiken ze de wetenschap voor door alleen die onderzoeksresultaten naar voren te halen die in hun kraam te pas komen of erger, de resultaten zelf te beïnvloeden. De voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie ontlopen elkaar niet veel qua maffiapraktijken.

            /   Reply  / 
        3. MetaBool

          Bedenk dat er al in de vijftiger jaren aanwijzingen waren voor de schadelijkheid van transvetzuren. Die rotzooi zit nu nog in vele voedingsproducten. Ook strooit de voedingsmiddelenindustrie rijkelijk met smaakversterkers en kunstmatige zoetstoffen die op zijn zachtst uitgedrukt omstreden zijn, ik denk superschadelijk voor de gezondheid. Laten we toch eindelijk ophouden om ons te verbazen over de voortdurende toename van overgewicht en diabetes. Laten we weer gezond en lekker gaan eten met respect voor ons eigen lichaam en wat de natuur ons te bieden heeft.

            /   Reply  / 
  2. Amber

    Gezondheid = kennis zeg je. Maar dan wil ik wel graag de wetenschappelijke bewijzen zien voor wat je beweert. Want volgens de huidige wetenschap is het nog altijd zo dat vezels gezond zijn en dat onverzadigde vetten gezonder zijn dan verzadigde vetten.

      /   Reply  / 
    1. MetaBool

      Nou Amber, het is een goed gebruik dat degenen die stellen dat eerst maar eens met feiten moeten onderbouwen. Volgens de huidige wetenschap werken meervoudig onverzadigde vetzuren bloedcholesterolverlagend. Dat doen ze hoor, maar weet je hoe dat werkt? De aan de bloedsomloop onttrokken cholesterol is hard nodig in de cellen om de ontstekingsschade door mov te herstellen. Dat hele volksstammen aannemen dat mov gezond zijn staat als een paal boven water. Maar dat geldt eveneens voor het feit dat dát absoluut niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn veel meer aanwijzingen dat veel mov schadelijk voor de gezondheid zijn, hoewel we een kleine hoeveelheid van die essentiële vetzuren wel nodig hebben. We kunnen rustig aannemen dat het gunstige effect van statines (hoewel dat marginaal is maar het is wel significant) tot die aanname heeft geleid maar meer dan dat, een aanname, is het niet. ‘Jumping to conclusions’ heet dat in goed Nederlands maar het is in ieder geval erg onwetenschappelijk. Maar daar is wel dat hele miljardencircus van statines en plantensterolmargarines op gebaseerd. Kom eerst maar eens met de wetenschappelijke onderbouwing daarvoor. Ik wed dat die heel gemakkelijk lek te schieten is als je die ons al niet schuldig moet blijven.

        /   Reply  / 
    2. Eiwiteter

      Waarom zou het menselijk lichaam zelf glucose omzetten in verzadigd vet (ja, dat zit op je heupen) als verzadigd vet zo slecht is? Waarom bestaat moedermelk voor meer dan 50% uit verzadigd vet als verzadigd vet zo slecht is?

      De wanden van je lichaamscellen bestaan voor een groot deel uit vet; dat houdt ze lekker soepel. De samenstelling van dat vet wordt o.a. beïnvloed door de vetsamenstelling in je voeding. Eet je veel MOV, dan zit dat na verloop van tijd ook in de wanden van je lichaamscellen. Dat maakt die wanden zeer kwetsbaar voor ROS (reactive oxygen species). Dat betekent een forse versnelling van de veroudering van het lichaam.

      Wel eens gezien dat er vitamine e wordt bijgevoegd bij margarine met MOV? Dat is alleen maar om de margarine goed te houden in het kuipje, want anders haalt het niet eens je koelkast.

      Ik heb hier een artikeltje voor je :
      Induction of mitochondrial nitrative damage and cardiac dysfunction by chronic provision of dietary omega-6 polyunsaturated fatty acids.

      Zoek met deze titel op http://www.pubmed.com en je vindt het artikel. Maar de titel zegt al genoeg.

      In een ander artikel vond ik dit : “CONCLUSIONS: PUFAs have been recommended as a therapeutic measure in preventive medicine to lower serum cholesterol, but PUFAs increased oxidative stress in the heart by providing cardiac susceptibility to lipoperoxidation and shifting the metabolic pathway for energy production.”

      Ik kan nog wel even doorgaan, maar geef jij me dan een wetenschappelijk artikel dat verzadigd vet slecht is. We weten dat Ancel Keys fraudeerde.

        /   Reply  / 
        1. Eiwiteter

          En als de link niet werkt, zoek dan op “Is the dietary fibre concept becoming too hard to digest?”

            /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>