AMC biedt single vrouwen de kans om eicellen in te vriezen

Single vrouwen met een kinderwens kunnen binnenkort in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hun eicellen laten invriezen. Als ze op latere leeftijd dan alsnog een partner vinden, dan kunnen ze met een nieuwe behandeltechniek – vitrificatie – toch zwanger worden. Dat meldt Vrij Nederland.

Het invriezen van eicellen is betrekkelijk nieuw. Zaadcellen worden al decennialang met succes ingevroren en weer ontdooid, maar het bevriezen van eicellen bleek een stuk lastiger.

Eicellen zijn relatief groot en hebben veel vocht in zich. Tijdens het bevriezen vormen zich kristallen die de eicellen kapot kunnen maken.

Een Japanse wetenschapper ontdekte dat als je de eicellen heel snel invriest, met een techniek die vitrificatie heet, de kristalvorming veel minder is.

In Nederland is het AMC de enige kliniek die de techniek tot nu toe aanbood aan kankerpatiënten die een chemokuur of bestraling moeten ondergaan. Voorwaarde was wel dat ze een man hadden die zaad wilde leveren om de eicellen te bevruchten. Een alleenstaande kankerpatiënte kon niets doen om haar vruchtbaarheid te bewaren.

Daar komt nu verandering in. Bovendien vindt het AMC dat ook gezonde, alleenstaande 35+vrouwen met een kinderwens de kans moeten krijgen om hun wens in vervulling te laten gaan.

De eicellen kunnen ingevroren blijven tot de vrouwen een partner hebben gevonden met wie ze kinderen willen. Als leeftijdsgrens hanteert het AMC daarvoor 50 jaar. De maximale leeftijd van vrouwen die ze in behandeling nemen, zal rond de 40 jaar liggen, afhankelijk van de eicelvoorraad van de vrouw.

Vrouwen die hun eicellen willen laten invriezen, moeten wel een zware hormoonbehandeling ondergaan, net zoals IVF-patienten. Ook moet de behandeling zelf betaald worden.

Artsen van het AMC geven toe dat het beter is als vrouwen op jonge leeftijd zwanger raken. Maar de realiteit is nu eenmaal dat vrouwen in Nederland relatief laat, gemiddeld met 29,8 jaar, hun eerste kind krijgen.

Met het verstrijken van de leeftijd neemt ook de vruchtbaarheid af. Het AMC ziet de nieuwe behandelmethode als een mogelijkheid om de biologische klok een jaar of 10 stil te kunnen zetten.

De landelijke vereniging van gynaecologen NVOG wijst er wel op dat vitrificatie nog een experimentele behandeling is en vraagt zich af of het veilig genoeg is.

De Tweede Kamer is ook niet erg enthousiast, maar om een andere reden. Zij vinden dat er sprake is van wensgeneeskunde waar ze niets in zien. De AMC-artsen vinden dat onzin. ‘Waarom zouden wij kinderen met een kinderwens deze mogelijkheid onthouden?’

Lees ook:Invriezen eicellen in meer ziekenhuizen mogelijk
Lees ook:Onduidelijkheid over invriezen eicellen
Lees ook:Elke vrouw mag nu eicellen laten invriezen
Lees ook:Single vrouw mag eicellen invriezen
Lees ook:Ook politiek akkoord met invriezen eicellen

1 Reacties // Reageer

One thought on “AMC biedt single vrouwen de kans om eicellen in te vriezen

  1. Alice

    Wat ik wel grappig vind is dat ik nergens in de media iets lees over de kosten. Ja, de vrouw moet de kosten zelf betalen, maar dat is iets wat ik eerlijk gezegd logisch vind. Maar wat kost zo’n hormoonbehandelen, het invriezen, het bevruchten en vervolgens terugplaatsen van zo’n eicel. Volgens mij gaat dat in de duizenden euro’s lopen. Dus zullen er nou echt veel vrouwen zijn die dat doen?

    Bovendien bestaat de kans dat je je eicellen in laat vriezen en dat er geen leuke man op je pad komt die die eicellen wil bevruchten. En dan? Dan heb je dus voor niks een zware hormoonkuur ondergaan en ben je ook nog je geld kwijt.

    En nu ik toch bezig ben, waar ik me ook aan stoor is dat er steeds wordt gesproken over de vrouw die haar kinderwens uitstelt om carrière te kunnen maken. Volgens mij ging het hier vooral om vrouwen die nog geen man hebben en daarom geen kinderen kunnen krijgen. Dat heeft niks met een carrière te maken!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>