Geen respijt meer voor wanbetalers ziektekostenpremiepremie

Zorgverzekeraars kunnen eindelijk ingrijpen als verzekerden hun premie niet betalen. Dat werd wel eens tijd, want er zijn in Nederland maar liefst 100.000 mensen die – sinds  de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet bijna 4 jaar geleden – nog nooit ziektekostenpremie hebben betaald! Dat is toch onvoorstelbaar?

Iedereen heeft recht op medische zorg, vindt de Nederlandse overheid. En dat is natuurlijk heel mooi. Maar tegelijkertijd heeft ook iedereen de plicht om ziektekostenpremie te betalen.

Wie dat weigert, kwam er tot nu toe vrij makkelijk mee weg. Verzekeringsmaatschappijen mogen wanbetalers namelijk niet royeren.

En zo ontstond er een situatie waarin 100.000 mensen in het nieuwe zorgstelsel nog nooit premie hebben betaald en nog eens 200.000 mensen flink achter lopen met betalen.

In het totaal gaat het om ongeveer 600 miljoen euro. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS had met verschillende verzekeraars.

Het heeft ‘eventjes’ geduurd, maar sinds 1 september is er een nieuwe wet van kracht die het mogelijk maakt voor verzekeringsmaatschappijen om de premie van de basisverzekering in te houden op het loon of de uitkering.

Dat gebeurt door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Deze maand wordt een begin gemaakt met het incasseren van de premie.  De 4.357 wanbetalers van de Haagse zorgverzekeraar Azivo zijn als eerste de klos.

Het CVZ gaat bij elke notoire wanbetaler maandelijks 100 euro premie voor de basisverzekering incasseren en 30 euro boete. Bij mensen die geen inkomen hebben (zelfstandigen en ondernemers) incasseert het Centraal Justitieel Incassobureau de premie en de boete.

Dat de wanbetalers aangepakt worden, is niet alleen gunstig voor de zorgverzekeraars, maar voor alle Nederlanders. Zorgverzekeraars hoeven namelijk alleen de eerste 6 maanden premieachterstand te betalen, daarna compenseert minister Klink. En moeten wij allen dus betalen voor die 100.000 weigeraars…

Lees ook:Aanvullende verzekering dreigt te worden stopgezet
Lees ook:Meer wanbetalers door nieuw zorgstelsel
Lees ook:Aantal wanbetalers zorgverzekering groeit
Lees ook:Aantal wanbetalers zorgverzekering blijft toenemen
Lees ook:DSW verhoogt zorgpremie met 36 euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>