Nieuwe campagne KWF Kankerbestrijding valt niet bij iedereen even goed

KWF Kankerbestrijding is een nieuwe campagne gestart: 6xsterkertegenkanker.nl. Daarin claimt KWF dat je de kans op kanker met de helft kunt terugbrengen als je je aan 6 leefregels houdt.

Dat zijn: niet roken, matig met alcohol, verstandig zonnen, veel bewegen, gezond eten en let op het gewicht.

Volgens KWF Kankerbestrijding is een gezonde leefstijl de beste manier om het risico op kanker te verlagen. Het geeft uiteraard geen garantie dat je geen kanker krijgt. Want er zijn ook andere risicofactoren zoals leeftijd, ras en erfelijkheid die kanker kunnen veroorzaken en waar je weinig invloed op hebt.

Maar volgens de organisatie beïnvloeden deze factoren het risico op kanker in beperkte mate. Een gezonde leefstijl zou de beste manier zijn om zélf het risico op kanker te beïnvloeden.

Volgens Medisch Contact is Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en leverancier van het inhoudelijk materiaal van de campagne, niet zo gelukkig met de toon ervan.

Kiemeney stelt dat de invloed van de leefstijlfactoren veel minder groot is dan wordt gesuggereerd. Alleen van roken is bekend dat het een duidelijke impact heeft op kanker.

‘Stoppen met roken heeft een enorm effect. Zonder roken zou longkanker zeldzaam zijn en hadden we in Nederland jaarlijks 30.000 minder nieuwe kankerpatiënten’, aldus de Nijmeegse hoogleraar. ‘Voor de overige vijf leefregels is het effect een stuk minder indrukwekkend.’

Hij schat dat een derde van de sterfte aan kanker met levensstijl samenhangt. De claim van ’50% minder kans op kanker’ geldt niet voor een individu. ‘Wie veel te dik is, kan darmkanker krijgen, maar dunne mensen ook.’

Kiemeney is niet de enige die kritiek op de campagne heeft. Ook patiënten zijn er niet allemaal even gelukkig mee, omdat KWF zou suggereren dat de helft van de mensen met kanker dat aan hun eigen leefstijl te wijten heeft.

Lees ook:‘De kans op kanker heb je zelf in de hand’
Lees ook:‘De helft van de kankergevallen door ongezond leven’
Lees ook:Vrouw leeft 15 jaar langer door gezonde leefstijl
Lees ook:Goed cholesterol verlaagt kans op dikkedarmkanker
Lees ook:Roken is schadelijk op élk tijdstip

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuwe campagne KWF Kankerbestrijding valt niet bij iedereen even goed

  1. Paul

    Hi Amber,

    Zou je me je contactgegevens kunnen mailen? Ik zou graag met je in contact komen ivm samenwerking tav onze website http://www.healthylives.nl.

    Alvast dank!

    Groet,
    Paul

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>