Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp

De kans is klein dat patiënten straks een boete moeten betalen als ze – al dan niet ten terecht – bij de spoedeisende hulp aankloppen. Minister Klink lanceerde vorig jaar op Prinsjesdag het plan om patiënten die zich zonder verwijsbriefje van de huisarts bij de spoedeisende hulp melden, een eigen bijdrage te laten betalen van 50 euro. Maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dat plan naar de prullenbak verwezen.

De NZa vindt dat de overheid patiënten niet op extra kosten mag jagen als ze in geval van nood naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan.

Wie medische zorg nodig heeft, moet zich altijd eerst melden bij een huisarts of huisartsenpost. Dat geldt zowel overdag als ‘s avonds en in het weekend. Toch blijkt in de praktijk dat ruim de helft van de mensen op eigen houtje – dus zonder verwijzing – naar de spoedeisende hulp gaat. Bovendien blijkt in heel veel gevallen de medische nood helemaal niet zo hoog, en gaat het om zaken die de huisarts heel goed zelf kan afhandelen.

Dat minister Klink de druk op de afdelingen spoedeisende hulp in het ziekenhuis wil verlichten, is logisch. Een behandeling in het ziekenhuis is veel duurder dan dezelfde behandeling door een huisarts. Bovendien scheelt het de patiënt lange wachttijden als het minder druk wordt op de spoedeisende hulp.

De NZa vindt echter dat de minister de oplossing bij de zorg zelf moet zoeken en niet bij de patiënt.

Een hoop problemen zouden te voorkomen zijn als de zorg binnen en buiten kantoortijden doelmatiger wordt gefinancierd. Volgens de NZa moet de acute zorg, geleverd door huisartsen, huisartsenposten en ziekenhuizen simpeler worden opgezet.

Zo moet het onderscheid tussen ‘gewone’ en acute zorg verdwijnen en voor zorg buiten kantoortijden kan er een uniform tarief komen voor iedereen, stelt de zorgautoriteit voor.

Op die manier is het ook niet langer lucratief voor medisch specialisten om zelf die losse teennagel te behandelen, in plaats van de patiënt door te sturen naar de huisarts. Zoals het eigenlijk hoort.

Maar ja, elke behandeling levert geld op en ziekenhuizen worden nu eenmaal tegenwoordig geacht winst te maken. En dus stuurt een specialist een patiënt niet graag door naar de huisarts. Liever verdient hij er zelf geld aan.

Als ziekenhuizen – als de financiering eenmaal geregeld is – dan ook nog eens allemaal een Spoedpost oprichten waar álle patiënten – die denken acute zorg nodig te hebben – binnenkomen en waar ze na een snelle check worden doorgestuurd naar óf de naastgelegen huisartsenpost óf de spoedeisende hulp, dan scheelt dat heel veel ellende voor zowel de arts als de patiënt!  

 Bron: NZa

Lees ook:Spoedeisende hulp komt vaak erg laat
Lees ook:Vragen over vergoeden zorg spoedeisende hulp
Lees ook:Elk ziekenhuis een spoedpost
Lees ook:‘Spoedeisende hulp altijd in de buurt’
Lees ook:Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>