Huisarts wordt een echt vrouwenberoep

Het aantal vrouwelijke huisartsen is de afgelopen 10 jaar met 16% gestegen. Op dit moment is bijna 4 op de 10 huisartsen vrouw. Naar schatting zal dat binnen 5 jaar meer dan de helft zijn, meldt het onderzoeksinstituut Nivel.

Terwijl het aantal vrouwen in de huisartsenpraktijk toenam, daalde het aantal mannelijke huisartsen met 6%.

Op dit moment is maar liefst 71% van de huisartsen in opleiding vrouw is. Dat betekent dat het aantal vrouwelijke huisartsen in de komende jaren veel sterker toenemen dan het aantal mannelijke huisartsen. Daardoor zal in 2015 meer dan de helft van de huisartsen vrouw zijn. 

Door deze ontwikkeling zal het aantal in deeltijd werkende huisartsen toenemen, voorspelt het Nivel. Vorig jaar werkte al 86% van de vrouwelijke huisartsen in deeltijd tegenover 41% van de mannen. En van de pas afgestudeerde huisartsen die nog op zoek zijn naar een praktijk, blijkt 92% van de vrouwen een deeltijdbaan te ambiëren tegenover 48% van de mannen.

NIVEL-onderzoeker Lammert Hingstman: ‘De toename van het aantal vrouwen en het aantal in deeltijd werkende huisartsen, is een van de redenen dat in de afgelopen jaren de opleidingscapaciteit voor huisartsen is uitgebreid.’

Lees ook:Huisarts werkt vaker in groepspraktijk
Lees ook:Vrouwelijke artsen nemen roer over
Lees ook:Huisarts doet meer in minder tijd
Lees ook:Huisarts stopt voor zijn 65e
Lees ook:Meer vrouwelijke huisartsen met burn-out

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>