‘Wonderpil’ prostaatkanker volgend jaar op de markt

Als er in de media berichten verschijnen over de ontwikkeling van een nieuw veelbelovend geneesmiddel, dan hoor je er vervolgens vaak niks meer iets van. Dat geldt niet voor abiterone, een ‘wonderpil’ tegen prostaatkanker. In mei vorig jaar meldde ik dat Britse onderzoekers verwachten dat het middel – dat de meest gevaarlijke prostaattumoren tot wel 70 of 80% zou laten krimpen – mogelijk al over 2 jaar beschikbaar zou zijn. Dit weekeinde las ik in de Daily Mail dat het middel naar verwachting volgend jaar op de markt komt!

Abiterone, een pil die eenmaal daags geslikt moet worden, wordt gezien als misschien wel de grootste vooruitgang op het gebied van prostaatkanker in 60 jaar en zou duizenden levens kunnen redden.

In een recent onderzoek werd de pil voorgeschreven aan 47 mannen die prostaatkanker hadden in een ver gevorderd stadium hadden en alle behandelmogelijkheden al geprobeerd hadden, zelfs docetaxel.

Onderzoeker Johann de Bono: ‘Docetaxel is belangrijk geneesmiddel, maar het verlengt het leven met gemiddeld 2 tot 3 maanden, dus er is dringend behoefte aan betere behandelmethoden voor patiënten in een vergevorderd stadium. Abiterone zorgde er voor dat de tumor gemiddeld gedurende 6 maanden kromp of stabiliseerde. Dat is een indrukwekkend resultaat.’

De levels van PSA, een eiwit dat wordt gezien als een graadmeter voor de tumorgroei en uitzaaiing, daalde bij 75% van de mannen, zo bericht het Journal of Clinical Oncology reports. De bijwerkingen waren mild en goed te behandelen.

Het middel wordt nu nog in enkele grootschalige onderzoeken getest. Naar verwachting kan het dan in 2011 aan de eerste prostaatkankerpatiënten worden voorgeschreven.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen en – na longkanker – de meeste dodelijke vorm van kanker.

Er bestaan twee vormen van prostaatkanker, een milde en agressieve vorm. Tweederde van de slachtoffers heeft de niet-agressieve variant. Zij kunnen daarmee meestal een normaal, ‘gezond’ leven leiden.

Maar mannen met de agressieve vorm van prostaatkanker overlijden vaak binnen 18 maanden na de diagnose. Voor hen zou abiterone een uiktomst zijn. Het kan echter agressieve tumoren wel laten krimpen, maar helaas niet laten verdwijnen. Het effect is dus niet oneindig.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Veelbelovend medicijn tegen prostaatkanker mogelijk over 2 jaar beschikbaar
Lees ook:Onvruchtbaarheid vergroot kans op agressieve prostaatkanker
Lees ook:Prostaatkankerpatiënt vaak onnodig bestraald
Lees ook:Prostaatkanker agressiever bij overgewicht
Lees ook:Nieuw medicijn tegen dodelijke prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>