Groene groenten verlagen kans op diabetes

Wie dagelijks groene (blad)groenten eet, zoals broccoli, spinazie, spruitjes en boerenkool, verlaagt de kans op diabetes type 2 met 14%. Dat zeggen Britse experts van de Universiteit van Leicester deze week in het vakblad British Medical Journal (BMJ). Fruit en andere groenten hebben geen invloed.

De wetenschappers bestudeerden 6 studies uit de Verenigde Staten, China en Finland waaraan in totaal ruim 200.000 mannen en vrouwen hebben meegedaan.

In de studies is aan de hand van vragenlijsten vastgesteld wat mensen hadden gegeten over een periode van gemiddeld dertien jaar en dat werd gerelateerd aan chronische ziekten die ze later kregen.

De Britse onderzoekers konden geen relatie ontdekken tussen diabetes type 2 en het eten van alleen groente, alleen fruit, of groente en fruit. Maar groene bladgroenten bleken een uitzondering te vormen. Wie dagelijks een groene bladgroente at, 14% minder kans had op diabetes type 2 dan wie zelden of nooit eens spruitjes of broccoli op het menu zette.

Groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten als bètacaroteen en vitamine C en veel magnesium. Eerdere studies toonden ook al aan groene bladgroenten gezond zijn. Dit onderzoek legt echter een rechtstreeks verband tussen tussen de consumptie van groene bladgroenten en het voorkómen van diabetes type 2.

De wetenschappers waarschuwen er wel voor om niet te vroeg te concluderen dat het eten van groente en fruit in het algemeen niet veel doen als het gaat om diabetes type 2. Meer onderzoek is nodig om het exacte verband te ontrafelen.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:Vezels en granen verlagen kans op darmkanker
Lees ook:Roken en groente eten geen gelukkige combinatie
Lees ook:Met vitamine K minder kans op diabetes
Lees ook:Vis met spinazie mag weer!
Lees ook:Kinderen eten gezonder als je samen eet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>