Eenzame mensen leven korter


Eenzaamheid is vervelend. Maar het is méér dan dat. Het heeft ook negatieve gevolgen voor de gezondheid. Eenzame mensen zijn vaker depressief, hebben meer kans op allerlei ziektes – zoals hart- en vaatziekten en Alzheimer – en leven uiteindelijk zelfs korter.

Nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder 1000 mensen tussen de 55 en 90 jaar toont aan dat eenzame mensen beduidend sneller overlijden: binnen 15 jaar was 40% van de eenzame mensen in die groep overleden, tegen 30% van de niet-eenzame mensen.

Eenzame mensen hebben minder sociale contacten, maar chatten beduidend vaker en zitten ook meer op sociale netwerksites als Hyves en Facebook. Toch zijn dat geen wondermiddelen tegen de eenzaamheid.

Uit een onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 29% van de mensen die sociale netwerksites bezoekt, zich er beter door voelt. 16% voelt zich door het vluchtige contact alleen maar eenzamer. Voor 40% maakt het niet uit en de rest weet het niet.

Vandaag begint de Week tegen de Eenzaamheid, waarin diverse activiteiten worden georganiseerd zoals een gezamenlijk theaterbezoek voor anderen en ‘ bij de buren op de koffie’. Kijk voor het programma op www.eenzaam.nl.

Bron: Trouw

Lees ook:Eenzaamheid slecht voor de gezondheid
Lees ook:Eenzaamheid is besmettelijk
Lees ook:Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen
Lees ook:Voel je je eenzaam? Dit boek kan je helpen
Lees ook:Rotterdam is er ‘Voor Mekaar’ en steunt eenzame 75+ ers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>