Wachten met bestraling kan overlevingskans verhogen

De overlevingskans van vrouwen met borstkanker die een borstsparende operatie hebben ondergaan lijkt toe te nemen als langer wordt gewacht met bestraling. Dat blijkt uit onderzoek van radiotherapeut Jan Jobsen van het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Vrouwen met borstkanker wordt doorgaan aangeraden binnen 6 weken na de operatie te beginnen met bestraling. Jobsen concludeert dat een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. Sterker nog: de overlevingskans van patiënten lijkt toe te nemen door langer te wachten met bestraling.

Ook blijkt dat de kans dat de ziekte terugkeert in de aangedane borst niet toeneemt wanneer de bestraling later start. De onderzoeker roept echter niet op bestaande behandelingsrichtlijnen te wijzigen. Eerst moeten andere onderzoeken zijn resultaten bevestigen.

Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 12 duizend vrouwen de diagnose borstkanker te horen en dit aantal stijgt nog steeds. Veel van deze patiënten ondergaan een borstsparende behandeling, een combinatie van chirurgische verwijdering van de tumor en bestraling.

Jobsen promoveert donderdag 30 september aan de Universiteit Twente op zijn onderzoek.

Bron: MST

Lees ook:Chemo halveert kans op terugkeer tumor
Lees ook:Bestraling borst leidt vaak tot hartproblemen
Lees ook:Chemotherapie niet altijd effectief in de strijd tegen kanker
Lees ook:Borstsparende operatie net zo goed als amputatie
Lees ook:‘Adem inhouden tijdens bestraling borstkanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>