Huisarts biedt zijn patiënten gratis darmkankertest

Alle patiënten van Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Gorecht in Hoogezand die ouder zijn dan 45 jaar, kunnen binnenkort gratis een medische zelftest voor darmkanker afhalen. Zij zullen een brief krijgen waarin ze worden uitgenodigd aan de test deel te nemen.

Jaarlijks wordt er bij 12.000 Nederlanders darmkanker vastgesteld. Van hen overlijden er 4500. Onnodig, vindt huisarts Gerben Lochorn. ‘Als je er op tijd bij bent is het een van de best behandelbare en te genezen vormen van kanker.’

Omdat hij geen jaren wil wachten op de invoering van een landelijk bevolkingsonderzoek, nam hij het heft in eigen handen. De patiënten zullen uitgebreide uitleg krijgen van de doktersassistent over hoe ze de test moeten uitvoeren en wat ze moeten doen als ze bloed in hun ontlasting aantreffen.

Ook moeten ze terugkomen als de test positief is. De huisarts zal dan de nodige tests uitvoeren om vast te stellen of er niet iets anders aan de hand is. ‘Mensen worden dus niet zomaar voor niks naar het ziekenhuis verwezen.’

Darmkanker ontstaat uit een poliep in de dikke darm. Die poliep kan er jaren zitten voor het kanker wordt. Met vroegtijdige opsporing kun je poliepen verwijderen voordat ze zijn uitgegroeid tot darmkanker of als de tumor nog klein is. Daarmee kunnen jaarlijks vele gevallen van darmkanker worden voorkomen.

Artsen dringen al jaren aan op een grootschalig landelijk onderzoek naar darmkanker, maar de uitvoering ervan zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Dat komt deels door een gebrek aan geld om de screening te betalen. Bovendien zijn er zijn te weinig maag-darm en leverartsen die het het vervolgonderzoek kunnen doen.

Bekijk hieronder het filmpje van RTV Noord:

Lees ook:‘Gratis darmkankertest mag niet’
Lees ook:Veel vraag naar gratis zelftest darmkanker
Lees ook:Start Darmkankermaand: kijk achterom!
Lees ook:‘Onderzoek naar uitzaaiingen darmkanker kan beter’
Lees ook:‘Kankerpatiënten moeten voorrang krijgen bij toilet’

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Huisarts biedt zijn patiënten gratis darmkankertest

  1. veronica

    Die man heeft zeker geen patienten genoeg meer! En ja, als al die meetinstrumenten ontwikkeld zijn en niemand maakt er gebruik van…geen winst voor de medici. Hetzelfde wanneer een pensioenadviseur gratis aanbiedt om naar uw pensioen te kijken. Hopelijk vind ie dan een tekort..heeft hij weer business. Je kan als gezond en onbezorgd mens vanaf je 40e volledig in een medische molen met alle onzekerheden van dien als je dat wilt. Onderzoekje dit, onderzoekje dat. Garantie dat je niets hebt, krijg je nooit. Lekker gezond leven en optimistisch zijn. Bij klachten naar de doc, niet eerder.

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Hij biedt het alleen maar aan hoor. Je hoeft niet mee te doen!

        /   Reply  / 
  2. H.D.B. Go

    @ Veronica: Waarom zo negatief? Wees blij dat er tenminste een huisarts is die initiatief toont. Dat is nog altijd beter dan al die egotrippende medische eikels die verslingerd zijn aan al dat papegaaien geleuter. Wat is de primaire taak van de eerste lijnzorg? Juist, op tijd een ziekte signaleren en meteen doorsturen naar de specialist. Dat scheelt allemaal in de zieketekosten en de kans op genezing neemt toe. Dus huisartsen doen jullie je best maar. Ja dat geldt ook voor huisarts Vossekeutel. Overigens die medische assistenten bij jullie in de praktijk moeten niet zo zeuren bij die griepprik sessie. Anders mogen zij het slap laten hangen en kunnen jullie het als scheerriemen gebruiken om jullie barbiers scheermessen scherp te slijpen. Ze had natuurlijk gehoopt dat ik zou reageren op die opmerking van haar ” laat maar slap hangen. ” En als ik daarop gereageerd had, dan werd dat als een sexistische opmerking mijnerzijds beschouwd en dat gaf haar dan weer het excuus om die injectienaald in mijn arm er in te rammen. Het scheelt dat ik achterlijk ben. Die verpleegkundigen die aan penis – en vaginanijd lijden, jullie moeten toch maar eens goed van bil gaan. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede en je humeur stijgt met sprongen.

      /   Reply  / 
    1. pieter van Turnhout

      He man wat praat jij veel en wat doe je ontzettend moeilijk.
      Je bedoelt waarschijnlijk dat als jij het tijd vind ga jij naar de eerste lijnszorger en laat jij je onderzoeken. Je vind het ook fijn dat er nu eens een eerste lijnszorger met een mogelijkheid tot zelftesten komt en dat al die academicie daarmee een beetje in hun hemd staan. Ik ben 72 en krijg ongevraagd ieder jaar een brief met een potje door de brievenbus. De bedoeling is dat ik de vragen in de brief beantwoord en in dat potje een beetje stront schep en dan kan worden onderzocht of ik wat mankeer. Nou dat vind ik niet nodig laat ze het doen bij mensen van 45 die hebben nog een heel leven voor zich vind jij ook niet?

        /   Reply  / 
  3. Lizzy van Lieshout- Bremmers

    Ik zou ook in aanmerking willen komen voor een gratis test, ik heb nl al langer last van mijn darmen, vaker diaree en dan weer verstopping, ik gebruik al jaren een laxeer middel, en heb al vaker geprobeerd er van af te komen maar dan kan ik helemaal niet meer naar het toilet, met vriendelijke groet L.v.Lieshout-Bremmers

      /   Reply  / 
    1. pieter van Turnhout

      Beste lizzy maak je geen zorgen. Als het al zo lang duurt en je klachten veranderen niet echt terwijl het al jaren duurt kan het zijn dat je darmen een uitlaatklep van je geest zijn. Je hebt dan last van een zogenoemde psychsomatische aandoening die mogelijkerwijs mettertijd weer overgaat. Ik weet niet hoe oud je bent maar als je jonger bent dan 45 dan is er nog niets aan de hand.
      By the way, ben je al eens bij een huisarts geweest? zou ik wel doen dan krijg je bevestigd wat ik reeds vermoed of ik moet het wel heel erg mis hebben.

        /   Reply  / 
  4. syl

    ik zal ook heel graag in aanmerking willen komen
    als mijn huisarts zoiets zou doen dan zal ik zeker die test doen
    ook omdat ik last heb van een spastische darm
    dus ik ben er ook zeker voor
    met vriendelijke groet sylly

      /   Reply  / 
    1. pieter van Turnhout

      He syl,
      Jij hebt zeker een psychsomatische aandoening. Volgens mij ben je een regeltante en moet alles gaan zoals jij het wil. Je piekert overal over en slaapt moeilijk. Neem een advies van mij aan: Laat dat toch laat anderen doen wat ze willen en doe jij het jouwe. Zit niemand op zijn huid en laat je niet op je huid zitten. Leef relaxed en ik kan het weten. Ik ben er 72 mee geworden en heb het allemaal meegemaakt.
      De huisdokter kan je onderzoeken en dat wordt vergoed, Ook als hij je doorstuurt naar de specialist waar je eerst een aantal pillen op moet eten en dan op de WC helemaal leegloopt. Je blijft schijten en denkt dat er geen einde aankomt want ze hebben daar snelle en goede laxeermiddelen. Als je dan helemaal schoon bent, want dat moet, dan schuiven ze een centimeters dikke zwarte slang in je kont waar een camera op zit de draden van die camera lopen door die dikke buis.en ook een klein hap instrumentje waarmee ze een stukje uit je darm happen omdat dat moet worden onderzocht op T cellen.Dan krijg jij samen met de specialist en vele medische studenten op een full hd scherm de binnenkant van endeldarm je eventuele aambeien die 80% van de volwassenen heeft en je spastische dikke darm te zien en verder niets. Het doet wel pijn hoor reken maar. Hoe hoger de camera komt hoe pijnlijker. Het is een verademing als de slang er weer uitglijd.Dit even ter zijde. Groetjes en succes, Pieter

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>