Geen bevallingen meer op Terschelling

Zwangere vrouwen op Terschelling kunnen niet langer op hun eigen eiland bevallen. De plaatselijke huisartsen hebben afgesproken geen bevallingen meer te doen, omdat de risico’s te groot zijn en de afstand naar een ziekenhuis te groot is.

Reden hiervoor zijn de maatregelen die minister Schippers van Volksgezondheid wil nemen om de babysterfte terug te dringen.

In 2008 is er al een regel ingevoerd dat een vrouw die moet bevallen binnen drie kwartier in een ziekenhuis moet kunnen zijn. Tot nu toe werd daar niet altijd even streng op gelet. ‘De nieuwe minister Schippers maakt er nu extra werk van’, aldus een woordvoerster van de gemeente Terschelling.

Op Terschelling zijn geen ziekenhuizen. Aanstaande moeders moeten daarom naar het vasteland. Volgens de huisartsen kunnen zij niet garanderen dat de vrouwen binnen 45 minuten in het ziekenhuis zijn en vinden zij een thuisbevalling daarom niet verantwoord.

Verloskundigen betreuren de beslissing. En ook de huisartsen op Vlieland, dat ongeveer even ver van het vaste land ligt, snappen de beslissing niet. Vrouwen op Vlieland kunnen vooralsnog dan ook gewoon op hun eiland bevallen.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees ook:Terschelling wil eigen stukje geboortegrond in Leeuwarden
Lees ook:Nederlander heeft de huisarts wel héél dichtbij
Lees ook:Geen bevallingen in Ziekenhuis Oss deze zomer
Lees ook:Huisarts hoeft minder te bezuinigen
Lees ook:Ziekenhuizen maken plan voor 24-uurs bevallingszorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>