Jaarlijks 2,5 miljoen doden door alcohol

Alcohol is verantwoordelijk voor bijna 4% van alle sterfgevallen wereldwijd, bijna 2,5 miljoen mensen per jaar. Dat is meer dan aids, tuberculose of geweld, laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten.

Alcohol is doodsoorzaak nummer één onder mannen van 15 tot en met 59 jaar. Nog veel meer mensen dan die 2,5 miljoen drinken zo veel dat ze ziek worden of bij een ongeluk betrokken raken.

Overmatig drankgebruik is vooral een probleem in de ontwikkelde landen, en in toenemende mate van de jongere generaties. In de leeftijdsgroep 15-29 jaar is alcohol in 9% van de sterftegevallen de doodsoorzaak.

Volgens de WHO erkennen de meeste landen de ernstige problemen – op sociaal-maatschappelijk vlak en de volksgezondheid – die door overmatig drankgebruik worden veroorzaakt, maar nemen ze nog te weinig maatregelen om sterfte, ongelukken en ziekten als gevolg ervan te voorkomen.

Grappig detail uit het WHO-rapport is dat, ondanks de wijdverspreide consumptie van alcohol, de meeste mensen niet drinken. Bijna de helft van de mannen en tweederde van de vrouwen dronk in 2005 (de meest recente cijfers) geen alcohol.

Het Nederlandse kabinet maakte deze week bekend alcoholgebruik door jongeren onder de 16 strafbaar te maken. Supermarkten, slijters en cafés zijn al strafbaar als zij alcohol verkopen aan jongeren onder de 16 jaar.

Straks riskeren tieners die op te jonge leeftijd met drank betrapt worden op straat, of in een café en sportkantine, zelf een boete.

Bron: WHO

Lees ook:Nederlander drinkt 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Flink zuipen is ‘cool’
Lees ook:Engelse jongeren steeds vaker geheelonthouder
Lees ook:Alcohol belangrijkste doodsoorzaak in Finland
Lees ook:Jongeren komen te makkelijk aan alcohol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>