Ooit gerookt? Dan meer risico op borstkanker

Vrouwen die ooit in hun leven hebben gerookt, hebben 16% meer kans om na de overgang borstkanker te krijgen. Ook al zijn ze al lange tijd gestopt. Het risico blijft namelijk verhoogd tot zeker 20 jaar nadat vrouwen zijn gestopt met roken. Hoe jonger vrouwen beginnen, des groter de kans dat ze later borstkanker krijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers van de West Virginia Universiteit en van een onderzoeksorganisatie in Minneapolis bestudeerden de gegevens van bijna 8.000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar in de periode 1993-1998.

Tijdens een 10-jarige vervolgstudie werd bij 3250 deelnemers een vergevorderde vorm van borstkanker ontdekt. De vrouwen kregen vragen over hun rookgedrag en hun blootstelling aan sigarettenrook.

Daaruit blijkt dat vrouwen die ooit gerookt hebben, 16% meer kans hebben om borstkanker te krijgen. Voor voormalige rokers is dat verhoogde risico 9%. Vooral vrouwen die op jonge leeftijd met roken zijn begonnen en vrouwen die meer dan 50 jaar hebben gerookt, lopen meer gevaar.

Ook vrouwen die nooit hebben gerookt, maar wel tientallen jaren aan de rook van een ander zijn blootgesteld, lopen 32% meer kans op borstkanker. Vooral als de blootstelling al vanaf de kindertijd gebeurde.

Borstkankerdeskundige Dr Rachel Greig: ‘De studie suggereert dat hoe eerder je start met roken en hoe langer je rookt, des te groter is de kans om borstkanker te ontwikkelen. Wij adviseren alle vrouwen om niet te roken.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Rokers een paar kilo’s zwaarder
Lees ook:Partner van roker heeft grotere kans op hersenbloeding
Lees ook:‘Kans op borstkanker in risicogroep lager’
Lees ook:Rook je? Stop voor je 40e!!
Lees ook:Specialisten: test familie van borstkankerpatiënt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>