‘Alzheimer ontstaat in de lever, niet in de hersenen’

Niet de hersenen, maar de lever is mogelijk de plek waar de ziekte van Alzheimer ontstaat. Tot deze verrassende ontdekking komen Amerikaanse wetenschappers.

Voor zover nu bekend ontstaat Alzheimer mede doordat eiwitten verkeerd worden afgebroken. De restanten van deze foute eiwitten – bèta amyloïd – gaan klonteren en beschadigen de hersenen.

De onderzoekers besloten uit te zoeken welke genen (mede) verantwoordelijk zijn voor de productie van bèta amyloïd. Ze ontdekten dat het gen Presenilin2 betrokken is bij het voortbrengen van de foute eiwitten.

Toen de wetenschappers wilden uitzoeken waar de erfelijke variant van dit gen zich ophield, ontdekten ze dat het in het brein helemaal geen rol speelt. De erfelijke variant uitte zichzelf enkel in de lever.

Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat concentraties van het foute enzym ontstaan in de lever en van daaruit via het bloed naar de hersenen vervoerd worden.

Dat hele proces zou gemakkelijk te onderbreken moeten zijn. De wetenschappers zochten dat uit door de productie van de eiwitten in de lever stil te leggen. In de hersenen werden vervolgens helemaal geen restanten van de eiwitten aangetroffen. Dat bevestigt het vermoeden dat de eiwitten enkel in de lever geproduceerd worden.

De nieuwe ontdekking kan de behandeling en preventie van Alzheimer vergemakkelijken.

Bron: Alzheimer.nl

Lees ook:Genetisch verband gevonden tussen diabetes en Alzheimer
Lees ook:Gen voor erfelijke ziekten gevonden
Lees ook:Pil tegen Alzheimer bij mensen getest
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’
Lees ook:Mannen beleven depressie anders dan vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>