Twee nieuwe bacteriedoden in Maasstad Ziekenhuis

De afgelopen week zijn 2 patiënten in het Maasstad Ziekenhuis met de multiresistente Klebsiellabacterie overleden. Dat heeft het Rotterdamse ziekenhuis bekendgemaakt. Het totaal aantal mensen dat de bacterie bij zich draagt is nu 78; 8 van hen worden nog geïsoleerd verpleegd. Sinds de uitbraak, eind vorig jaar zijn er 27 patiënten met de bacterie overleden.

Dat betekent overigens niet automatisch dat deze 27 patiënten zijn overleden dóór de bacterie. De precieze doodsoorzaak en de rol van de bacterie daarbij wordt nog onderzocht.

Het aantal mensen dat op een kamer heeft gelegen met de 78 dragers van de bacterie is toegenomen van 1824 naar 1967 mensen. De 143 extra mensen ontvangen dinsdag een kweektest per post.

Het ziekenhuis verwacht, gezien de lopende kweektesten en onderzoeken, dat de aantallen de komende tijd nog zullen toenemen. Het ziekenhuis heeft sinds 18 juli geen besmettingen vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Om de uitbraak zo snel mogelijk in bedwang te krijgen is de afgelopen weken een aantal maatregelen genomen, waaronder het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de bacterie bij het overlijden van de patiënten. Op aandringen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten van het UMC Utrecht, aangesteld als supervisor.

De IGZ ziet vooralsnog geen noodzaak voor een opnamestop bij het Maasstadziekenhuis. Het ziekenhuis moet ook wekelijks een update publiceren over het aantal besmette patiënten.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Lees ook:Opnieuw patiënt met resistente bacterie overleden
Lees ook:Sneltest spoort ziekenhuisbacterie op
Lees ook:Uitbraak Maasstad ziekenhuis lijkt onder controle
Lees ook:‘Uitbraak bacterie Maasstad Ziekenhuis was vermijdbaar’
Lees ook:Directeur Maasstad Ziekenhuis stapt op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>