Zorgen om spreiding verloskundige zorg

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) maakt zich zorgen over de kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland. Dat schrijft dagblad Sp!ts vandaag. In sommige delen van Nederland is er een overschot aan verloskundigen, in andere delen een tekort.

Dat maakt dat bijvoorbeeld een verloskundige in Bergen op Zoom gemiddeld 51 zwangere vrouwen onder haar hoede heeft, en een collega in Vlaardingen 175.

De norm voor een fulltime vroedvrouw ligt op circa 95 zwangeren/bevallingen per jaar.

Vandaag presenteert het Nederlands Instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg, Nivel, de vernieuwde versie van de Vraag Aanbod Analyse Monitor. Daarin hebben de onderzoekers het verloskundige aanbod afgezet tegenover de geboortecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van alles zwangere vrouwen start 84% bij de verloskundige. Die neemt uiteindelijk ongeveer een derde van de bevallingen voor haar rekening. De rest van de vrouwen komt alsnog bij de gynaecoloog terecht.

Na de bevalling ligt een groot deel van de zorg voor moeder en kind weer bij de eerstelijnszorg: de verloskundige zorgt in 90% van de gevallen voor de zorg na de bevalling.

Bron: Sp!ts

 

Lees ook:‘Babysterfte Nederland kan omlaag’
Lees ook:‘Verloskundig systeem moet op de schop’
Lees ook:CZ start pilots die babysterfte moeten terugdringen
Lees ook:Lachgas als pijnbestrijding bij bevallingen
Lees ook:Ziekenhuizen maken plan voor 24-uurs bevallingszorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>