‘Aardbeien beschermen de maag tegen alcohol’

Champagne en aardbeien; het is een befaamde combinatie. Maar niet alleen vanwege de smaak is het absoluut aan te raden. Aardbeien zouden de maag beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol, zo blijkt uit een internationale studie.

Een onderzoeksteam met Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers ontdekten dat aardbeien het slijmvlies in de maag beschermen. Zij gaven ethanol aan ratten en zagen dat het maagslijmvlies minder schade vertoonde bij de ratten die afgelopen tien dagen aardbeienextract hadden gekregen.

Volgens Sara Tulipani, onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona, komt dit niet alleen door de antioxidanten in de aardbeien. ‘De aardbeien zijn ook in staat om antioxidanten en enzymen in het lichaam te activeren.’

Volgens wetenschappers kan een voedingspatroon rijk aan aardbeien maagaandoeningen voorkomen en het ontstaan van maagzweren helpen vertragen.

Een ontsteking aan het maagslijmvlies kan veroorzaakt worden door alcoholconsumptie, maar ook door virale infecties of bepaalde geneesmiddelen, zoals aspirine.

Hoofdonderzoeker Maurizio Battino van de Marche Polytechnic University benadrukt dat het doel van de studie niet was om een manier te vinden om de effecten van dronkenschap te verminderen. We wilden moleculen in het maagslijmvlies vinden die beschermen tegen schadelijke effecten van verschillende stoffen.’

Behandelingen voor maagzweren en andere maagaandoeningen hebben op dit moment behoefte aan nieuwe beschermende geneesmiddelen met antioxiderende eigenschappen. De bestandsdelen van de aardbeien zouden hier volgens de onderzoekers het antwoord op kunnen zijn.

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:‘Een appel per dag houdt borstkanker weg’
Lees ook:Bosbessen zijn goed voor het hart
Lees ook:Is chocola gezonder dan fruit?
Lees ook:‘Kwart minder gevallen maagkanker in komende 10 jaar’
Lees ook:Voorkomen antioxidanten kanker of niet?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>