‘Maagzuurremmers moeten in basispakket blijven’

Maagzuurremmers moeten in het basispakket van de zorgverzekering blijven. Daarvoor pleiten de organisaties KNMP, KNMG, LHV, NHG, de Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging Maag-darm-leverartsen en de Maag Lever Darm Stichting. Zij hebben gezamenlijk een brief geschreven aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Minister Schippers wil dat patiënten die korter dan zes maanden een maagzuurremmer gebruiken, deze vanaf 2012 volledig zelf betalen. Ze hoopt daarmee 75 miljoen euro te besparen.

De partijen vinden dat het schrappen van de vergoeding grote medische risico’s met zich meebrengt. Ook betwijfelen ze of met de maatregel de beoogde bezuiniging wordt gehaald. Door een verhoogd risico op maagklachten, waaronder ernstige maagzweren en mogelijk dodelijke maagbloedingen, zou een bezuiniging juist hogere kosten met zich mee kunnen brengen, menen de organisaties.

Naar schatting gebruiken 750.000 Nederlanders maagzuurremmers. Zonder deze medicatie hebben zij een verhoogd risico op maagklachten, waarbij ook ernstige maagzweren en mogelijk dodelijke maagbloedingen kunnen optreden.

Patiënten die kortdurend maagzuurremmers slikken zijn niet altijd overtuigd van het nut van de maagzuurremmer. De kans is groot dat juist deze groep patiënten de maagzuurremmer zelf niet wil of kan betalen, met alle medische en financiële gevolgen van dien.

Bron: LHV

 

Lees ook:Maagzuurremmers uit ziektekostenpakket
Lees ook:Nederlander reageert vaak anders op maagzuurremmer
Lees ook:‘Vaker maagbloeding na beperking vergoeding’
Lees ook:Maagbeschermers effectief bij pijnbestrijding
Lees ook:‘Jaarlijks 540 doden door pijnstillers’

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Maagzuurremmers moeten in basispakket blijven’

  1. maagzuurremmer

    Er wordt de laatste tijd wel erg veel reclame gemaakt op tv. ik hou het bij een eetlepel honing tegen maagzuur!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>