Gynaecologen starten website over menstruatieklachten

In Nederland wordt jaarlijks bij circa 27.500 vrouwen de baarmoeder verwijderd. Bijvoorbeeld vanwege hevig menstrueel bloedverlies, een vleesboom of poliepen. Veel vrouwen weten niet dat er voor deze aandoeningen inmiddels nieuwe behandelingsmogelijkheden zijn waarbij de baarmoeder behouden blijft. Twee gynaecologen hebben een website opgericht waar vrouwen informatie kunnen vinden over verschillende behandelingen van menstruatieklachten.

Hugo van Eijndhoven (Isala Klinieken Zwolle) en Richard Pal (Franciscus Ziekenhuis Roosendaal) willen met de website baarmoederpoli.nl vrouwen bewust maken van het feit dat ze in veel gevallen wel degelijk een keuze hebben. Bij een baarmoederverwijdering als behandeling van menstruatieklachten wordt in principe een gezond orgaan verwijderd.

Tot nu toe bestaat de medische oplossing bij tweederde van de vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies nog uit verwijdering van de baarmoeder. Bij een derde wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd met behulp van de endometriumablatie methode Novasure.

Van Eijndhoven denkt dat het aantal baarmoederverwijderingen als behandeling van menstruatieklachten de komende jaren sterk zal dalen. Dit komt volgens hem enerzijds door de introductie van zeer goede endometriumablatie technieken zoals NovaSure en anderzijds door het toegenomen gebruik van het hormoonspiraaltje. Bij een baarmoederverwijdering als behandeling van hevig bloedverlies wordt in principe een gezond orgaan verwijderd, terwijl NovaSure in de meeste gevallen een even effectieve behandeling is, aldus Van Eijndhoven.

Volgens Richard Pal kan door het toepassen van NovaSure bij 9 van de 10 vrouwen met menstruatieproblemen worden voorkomen dat de baarmoeder onnodig verwijderd wordt. Hij vindt dan ook dat niet alleen alle vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies, maar ook alle huisartsen op de hoogte zouden moeten zijn van deze behandeling.

Soms is een baarmoederverwijdering echter onvermijdelijk. Dit kan zijn bij een zeer afwijkende vorm van de baarmoeder, grote vleesbomen of een kwaadaardige afwijking van de baarmoeder. Het verwijderen van de baarmoeder kan door vrouwen als emotioneel belastend worden ervaren. Ook kan het van invloed zijn op het plassen.

Op baarmoederpoli.nl kunnen vrouwen ook rechtstreeks vragen stellen aan de gynaecologen. Binnen 48 uur ontvangt de vragensteller het antwoord per e-mail.

 

Lees ook:NovaSure-behandeling vermindert PMS-klachten
Lees ook:Nieuwe behandeling bij hevige menstruatieklachten
Lees ook:Ziekenhuizen staan stil bij hevig menstrueel bloedverlies
Lees ook:Draag-Weer-Wit-Week van 3 t/m 7 juni
Lees ook:Alles over myomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>