Longkanker bij vrouwen verdubbeld in 2020

Het aantal vrouwen met longkanker verdubbelt de komende jaren. In 2020 zullen naar verwachting 8557 Nederlandse vrouwen longkanker hebben. Dat aantal ligt 122% hoger dan in 2007; toen hadden 3861 vrouwen longkanker. Dat meldt KWF Kankerbestrijding.

Ook tussen 1990 en 2000 verdubbelde het aantal vrouwen met longkanker. Als deze trend zich voortzet dan zullen in 2015 meer vrouwen aan longkanker overlijden dan aan borstkanker. Vrouwen blijken bij gevoeliger te zijn om longkanker te krijgen dan mannen. Dit houdt waarschijnlijk verband met hun hormoonhuishouding.

Als er in Nederland niet meer wordt gerookt, sterven er op termijn 30% minder mensen aan kanker. KWF Kankerbestrijding vraagt morgen op Wereldkankerdag aandacht voor de gevolgen van roken.

In Nederland hebben rokers vergeleken met andere landen weinig kennis over de gevolgen van tabaksgebruik. Ook doen we het volgens KWF middelmatig in Europa als het gaat om ons tabaksontmoedigingsbeleid.

KWF wil met de slogan ‘ik wil ook een rookvrij Nederland’ een samenleving bereiken waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken: dat rokers stoppen met roken en jongeren niet meer beginnen met roken. Een rookvrije samenleving betekent voor KWF Kankerbestrijding dat niet-roken de sociale norm is en dat roken passé is.

Bron: KWF

Lees ook:Steeds meer niet-rokers krijgen longkanker
Lees ook:Vrouwen sterven vaker aan longkanker
Lees ook:Nederlandse rokers weten weinig over meeroken
Lees ook:Longkaner doodsoorzaak 1 bij Europese vrouwen
Lees ook:KWF steunt wetswijziging SP verkoop tabak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>