App helpt huidkanker herkennen

Er was al een Amerikaanse app om huidkanker op te sporen, de MelApp, maar nu is er ook een Nederlandse versie. De Stichting Melanoom heeft gisteren de ‘Huidmonitor’  gelanceerd. Daarmee kun je met de smartphone moedervlekken controleren op kwaadaardigheid door er een foto van te nemen en deze te vergelijken met voorbeeldfoto’s.

‘Dat is belangrijk want zo herken je op tijd een verdachte moedervlek die mogelijk kwaadaardig is’, stelt Stichting Melanoom op haar website.

Door je moedervlekken met regelmaat te fotograferen, word je je bewust van verandering. Een belangrijk waarschuwingssignaal, aldus de stichting. Als de vlek is veranderd moet de huisarts worden ingeschakeld. Die kan dan beoordelen of het een onschuldige moedervlek, een melanoom, of iets anders is.

Van alle soorten kanker is huidkanker de snelst groeiende vorm. Een op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken.

Regelmatig checken van je huid op moedervlekken helpt om huidkanker op tijd te herkennen. Maar hoe weet je of een moedervlek verdacht is? En hoe zie je of hij is veranderd sinds de laatste keer dat je keek?

Marcel Bekkenk, dermatoloog, bedacht hiervoor Huidmonitor. ‘Regelmatig controleren van je huid is belangrijk. Ook voor jonge mensen, want in 25% van de gevallen is de patiënt jonger dan 50 jaar. Wees dus bewust van veranderingen op je huid. Huidmonitor is hiervoor een handig hulpmiddel. Ontdek je een verdachte vlek ga dan altijd naar de huisarts.’

Grootste verschil met de MelApp is dat de MelApp een oordeel geeft over het risico van de gefotografeerde moedervlek. Bij de Huidmonitor moet je zelf de conclusie trekken door de foto te vergelijken met een grote verzamelen voorbeeldfoto’s die in de Huidmonitor zitten.

De app Huidmonitor voor smartphones is gratis te downloaden in de App Store (iPhone) en Google Play Store (Android). Of via www.huidmonitor.nl.

Bron: Stichting Melanoom

 

Lees ook:Huidmonitor en iP Plaslijst beste Health apps
Lees ook:Kunnen aspirines huidkanker voorkomen?
Lees ook:‘Waarschuwingen voor gevaar van de zon overdreven’
Lees ook:Verdacht plekje of moedervlek altijd laten checken!!
Lees ook:Speciaal moedervlekkenspreekuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>