Vrouwen halen mannen in met COPD

Het aantal vrouwen dat in het ziekenhuis terecht komt voor chronische longziekten (COPD) stijgt harder dan het aantal mannen. In 1995 hadden nog 15 op de 10 duizend mannen een ziekenhuisopname vanwege COPD, tegenover 9 op de 10 duizend vrouwen. Inmiddels zijn de vrouwen de mannen gepasseerd, meldt het CBS.

In 2007 en 2008 was het aandeel mannen en vrouwen nog gelijk; in 2010 kwamen 10 op de 10.000 vrouwen in het ziekenhuis terecht vanwege COPD, bij de mannen was dat 9 op de 10.000.

De ontwikkelingen bij COPD wijken af van de algemene trend in het aantal ziekenhuispatiënten. Dat aantal steeg namelijk flink in de periode 2000-2010 (32% bij mannen en 41% bij vrouwen).

Per leeftijdsgroep zijn er wel verschillen te zien.  In de groep 40- tot 65-jarigen zijn het vooral vrouwen die met longziekten in het ziekenhuis worden opgenomen. Hierdoor is het totale aantal patiënten in 2010 bij vrouwen iets hoger dan bij mannen.

Boven de 65 jaar neemt het aandeel mannen toe, zowel in het ziekenhuis als bij de huisarts. Dit komt waarschijnlijk doordat in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw er beduidend meer mannen van middelbare leeftijd en ouder rookten dan vrouwen.

Bron: CBS

 

 

Lees ook:Circa 400 duizend bloeddonors in Nederland
Lees ook:Bijna kwart 40-plussers heeft COPD
Lees ook:Dementie is grootste doodsoorzaak in Nederland
Lees ook:Minder kans om te sterven aan kanker
Lees ook:Over 5 jaar moet longzorg veel beter zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>