‘Beter luisteren naar behoefte dementerende patiënt’

Patiënten bij wie net de diagnose dementie is gesteld kunnen net zo goed door de huisarts als door de specialist worden behandeld. Belangrijkste is dat de patiënt zich er het prettigst bij voelt. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van het Radboud Alzheimer Centrum.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen verschil is in de kwaliteit van leven van de patiënten en de belasting van de mantelzorgers na 6 en 12 maanden, wanneer de patiënten door een huisarts of een specialist worden behandeld.

Maar er werd wél een duidelijk verschil gevonden in de manier waarop huisarts en specialist hun patiënten behandelen.

Prof. dr. Marcel Olde Rikkert, klinisch geriater van het Radboud Alzheimer Centrum: ‘Specialisten op geheugenpoliklinieken wisselen bijvoorbeeld veel minder van medicatie en bouwen de medicatie ook langzamer op met goede monitoring. Huisartsen regelden daarentegen meer thuiszorg om de patiënt te ondersteunen.’

Bij de patiënten was net de diagnose dementie gesteld. Het toeval bepaalde wie daarna voor de behandeling werd toegewezen aan de eigen huisarts of aan een geheugenpolikliniek of Alzheimercentrum. Zij kregen – geheel volgens de richtlijnen – wel of geen medicamenteuze behandeling.

Vaak wordt aangenomen dat de behandeling van chronische ziekten het beste en goedkoopste in de eerste lijn kan plaatsvinden. Het onderzoek van het Radboud Alzheimer Centrum, dat online is verschenen in het gezaghebbende medische tijdschrift British Medical Journal, spreekt dat nu dus tegen.

Op basis van de gegevens concluderen de onderzoekers dat de behoeften van de patiënt bepalend moeten zijn voor de keuze van de behandeling en begeleiding; huisarts of specialist.

Olde Rikkert: ‘Onderzoek naar de kosten van de behandeling in eerste en tweede lijn volgen binnenkort, maar lijken ook veel minder te verschillen dan nu nog algemeen wordt gesteld. Voor het beleid van de zorg voor demente patiënten kan dat belangrijke gevolgen hebben.’

Bron: UMCN

Lees ook:Meer 80-plussers dood door hittegolf
Lees ook:UMCG start diabetescentrum
Lees ook:Je huisarts is goedkoper dan de specialist
Lees ook:Patiënt niet tevreden over bereikbaarheid huisarts
Lees ook:‘Grotere rol voor huisarts bij nazorg kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>