Thuis kanker opsporen met ademanalyse apparaat

Dat kanker via de adem is op te sporen, is al langer bekend. Er zijn bijvoorbeeld speciaal getrainde honden die kunnen ruiken om iemand (beginnende) darmkanker of longkanker heeft. Maar wetenschappers van de Universiteit van Georgia hebben nu een ademanalyse  apparaat ontwikkeld waarmee je thuis de eerste signalen van borst- en longkanker kunt ontdekken.

Zij presenteerden het apparaat op het jaarlijkse kankercongres in Chicago, begin juni. Het apparaat moet nog de nodige klinische tests (bij mensen) doorstaan, maar zou volgens de onderzoekers een alternatief kunnen zijn van de scanapparaten in ziekenhuizen, die niet alleen duur zijn, maar ook belastend voor de patiënt.

Heel gebruiksvriendelijk is de methode echter nog niet. De patiënt blaast via een pijpje zijn adem in een speciale bewaarcontainer die tot 6 weken lang in de koelkast bewaard kan worden. De adem moet naar een laboratorium gestuurd worden waar wordt gekeken of er in de adem stoffen zitten die kankercellen vrijgeven.

Weliswaar minder belastend dan een scanapparaat, maar het mooiste zou natuurlijk zijn als je meteen de uitslag kreeg. De kosten van screenen van borst- en longkanker kan volgens de wetenschappers op deze manier dalen van gemiddeld 800 naar 100 dollar.

Volgens onderzoeker Charlene Bayer zal het apparaat vervolgonderzoeken niet kunnen vervangen, maar kan het wel een goede methode zijn om te bepalen of die verdere onderzoeken überhaupt nodig zijn.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Borstkanker opsporen met blaastest
Lees ook:Simpele blaastest toont longkanker aan
Lees ook:Nieuwe methode voorkomt onnodige longkankeroperaties
Lees ook:Robot strijdt tegen borstkanker
Lees ook:‘Chemotherapie via tepel effectief tegen borstkanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>