‘Overheid moet spelregels spoedeisende hulp bepalen’

De overheid moet wettelijke regels opstellen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de Spoedeisende hulp (seh) in Nederland van een hoog niveau blijft. Dat stelt voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Volgens Meijerink moet spoedeisende hulp als een publieke taak gezien worden met een eigen wettelijk kader.

‘Als je als patiënt naar de spoedeisende hulp gaat, heb je doorgaans geen keuze. Er moet gewoon snel iets gebeuren en dan ga je niet kijken naar welke seh je eens zult gaan’, aldus Meijerink. Er kan naar zijn mening bij seh dus geen sprake zijn van marktwerking.

De praktijk wijst dat ook uit. ‘Ziekenhuizen zien de seh als hun voordeur’, licht Meijerink één van de obstakels toe. Ziekenhuizen staan hun seh dus niet graag af aan een nabijgelegen ziekenhuis, want dat betekent mogelijk minder klanten.

Volgens Meijerink is de seh in de huidige opzet niet efficiënt, en daardoor een kostbare, voor veel ziekenhuizen verlieslatende aangelegenheid. Daarnaast schier op veel plekken de kwaliteit te kort.

Als ziekenhuizen, de lokale politiek en de zorgverzekeraars er samen niet uitkomen, moet de overheid ingrijpen, aldus Meijerink. Scherpe kwaliteitseisen en volumenormen rond het aantal patiënten dat geholpen wordt, zouden de ziekenhuizen kunnen dwingen tot samenwerking.

Bron: Skipr

Lees ook:Mager zesje voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen
Lees ook:‘Spoedeisende hulp altijd in de buurt’
Lees ook:Voor elk wissewasje naar de spoedeisende hulp
Lees ook:Menselijk falen meestal oorzaak van fouten op Spoedeisende Hulp
Lees ook:‘Meer openheid over kwaliteit spoedeisende hulp’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>