Extra geld voor geneesmiddelen huidkanker

Minister Schippers van Volksgezondheid maakt extra geld vrij voor dure doorbraakgeneesmiddelen op het gebied van huidkanker. De minister heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat ziekenhuizen 95% gecompenseerd worden voor de kosten van deze dure geneesmiddelen. De overige 5% moet het ziekenhuis zelf betalen. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012.

De minister heeft tot de verhoging besloten omdat het patiënten gaat die tot voorheen uitbehandeld waren. Bovendien gaat het om een geheel nieuwe behandeling, die onevenredig zwaar op het ziekenhuisbudget drukt.

Medisch specialisten en patiëntenorganisaties, zoals de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), de Stichting Melanoom en de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening juichen de komst van de beide geneesmiddelen toe.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die met Yervoy (ipilimumab) en Zelboraf (vemurafenib) zijn behandeld, aanzienlijk betere overlevingskansen hebben. Deze uitkomsten hebben ertoe geleid dat de behandelmethode is opgenomen in de algemene richtlijnen voor artsen voor de behandeling van melanoom.

De minister stelt wel als voorwaarde dat de nieuwe behandeling moet plaatsvinden in een gespecialiseerd ziekenhuis, dat tevens een patiëntregistratie bijhoudt waarin de behandeluitkomsten van de melanoombehandeling worden gevolgd. Het is nog niet duidelijk om welke gespecialiseerde ziekenhuizen het gaat.

Bron: Stichting Melanoom

Lees ook:´Vergoed dure geneesmiddelen voor 100%´
Lees ook:Niet iedereen krijgt nog het beste medicijn
Lees ook:CVZ: dure medicijnen voorlopig vergoeden
Lees ook:‘Longkankerpatiënten de dupe’
Lees ook:Pleidooi voor vergoeding nieuwe medicijnen tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>