Onderzoek relatie tussen voeding en medicijnen

Bioloog en farmaceut Renger Witkamp gaat aan de Wageningen Universiteit de relatie tussen voedingsmiddelen en medicijnen en het effect daarvan op de gezondheid onderzoeken.Witkamp is benoemd tot eerste hoogleraar Voeding en Farmacie in Nederland.

Volgens de universiteit staat vast dat voeding van grote invloed is op het ontstaan van bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Aan de andere kant kan gezonde voeding ook ziektes voorkomen, terwijl door het toevoegen van bepaalde stofjes sommige voedingsmiddelen zelfs op een geneesmiddel gaan lijken. Een voorbeeld daarvan is cholesterolverlagende margarine.

Steeds vaker blijkt, aldus de nieuwe hoogleraar, dat een goede combinatie van dieet en geneesmiddelen complexe aandoeningen beter verhelpt dat alleen het toedienen van een medicijn.

Aan de andere kant kan het eten of drinken van bepaald voedsel ook voor meer of minder ernstige bijwerkingen van een medicijn zorgen. Zo is grapefruitsap verboden bij gebruik van sommige antidepressiva’s.

Witkamp gaat in het bijzonder het overgangsgebied van voeding naar geneesmiddel nader onderzoeken. Hij blijft naast zijn aanstelling in Wageningen in dienst van TNO. De laatste jaren was Witkamp daar hoofd van de afdeling TNO Pharma.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Nieuwe afslankpil niet beter dan dieet
Lees ook:15% nieuwe medicijnen slecht getest
Lees ook:Gezocht: vrijwilligers voor voedingsonderzoek
Lees ook:Afvallen? Eet sterk ruikend voedsel!
Lees ook:Diabetesmedicijn Avandia van de markt gehaald

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Onderzoek relatie tussen voeding en medicijnen

  1. c van Wijk

    Beste Dhr Witkamp,

    Na aanleiding van dit artikel reageer ik.
    Ik ben op dit moment bezig om een scriptie te maken. Het onderzoek dat ik wil gaan doen is om binnen onze instelling te onderzoeken of er gekeken wordt naar de voedingssamenstelling van de client voordat deze medicatie krijgt toegewezen. De doelgroep zijn lvg jongeren. Mijn vraag aan u is of u mij kunt helpen aan informatie of eventuele bronnen. Alvast vriendelijk bedankt. Groeten Claudia van Wijk

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Beste Claudia, ik zou je willen adviseren om rechsttreeks contact op te nemen met dhr Witkamp via de Wageningen universiteit of TNO, want de kans lijkt me niet erg groot dat hij dit bericht leest!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>