Meer vrouwen hebben pijn bij vrijen

Steeds meer jonge vrouwen hebben last van pijn bij het vrijen. De oorzaak is dat ze seks hebben zonder dat ze opgewonden zijn. Volgens Rik van Lunsen, hoofd medische seksuologie in het AMC Amsterdam, treft dyspareunie, zoals de aandoening in medische termen heet, tien procent van de Nederlandse vrouwen onder de 35 jaar.

In de spreekkamers van de seksuologen staat de klacht op nummer één: 40 procent van de cliëntes heeft er last van. Tien jaar geleden was dat nog 30 procent.

Soms neemt dyspareunie ernstige vormen aan. Door vrijen zonder opwinding ontstaan kloofjes en wondjes die kunnen uitmonden in chronische infecties. Soms kan de vrouw helemaal niet meer vrijen doordat zij uit angst voor de pijn haar spieren te veel aanspant: een vorm van vaginisme.

Opvallend noemt Van Lunsen dat de vrouwen vaak hoogopgeleid zijn. "Het zijn vrouwen met een hoog streefniveau. Ze willen een goede dochter zijn, een goede moeder, een goede werkneemster én een goede minnares. Ze zijn daarbij sterk geneigd voorbij te gaan aan hun eigen gevoel en alleen nog maar te pleasen."

Een gebrekkige kennis van het eigen lichaam en het onvermogen grenzen aan te geven, zijn debet aan het probleem, denkt Van Lunsen. "Om pijnloos en prettig seks te kunnen hebben, moeten ook vrouwen opgewonden zijn. Zin maken kan, maar dat moet je doen vóórdat je seks hebt. Mannen wachten toch ook tot ze een erectie hebben."

Glijmiddelen zouden volgens Van Lunsen taboe moeten zijn. "Als je gezond bent, heb je die niet nodig. Ze houden het probleem juist in stand. Grijp niet naar een glijmiddel, maar wacht tot het vanzelf gaat. Of zeg een keer nee."

Bron: AD

Lees ook:Seks bevordert spontane bevalling
Lees ook:Seks na de overgang is voorbij
Lees ook:Vreemdgaan vergroot kans op hartinfarct
Lees ook:Ook depressieve vrouw heeft baat bij Viagra
Lees ook:Zijn vrouwen ook soms een beetje krols?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>