Roken verandert hersenen

Roken veroorzaakt een verandering in de hersenen die je kan vergelijken met het effect van drugs zoals cocaïne. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Door het roken zouden chemische processen in de hersenen veranderen. Voor de studie werd het hersenweefsel van rokers, niet-rokers en oud-rokers met elkaar vergeleken.

Zelfs bij mensen die al 25 jaar gestopt zijn met roken, zou het effect nog merkbaar zijn. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het Journal of Neuroscience.

De veranderingen manifesteren zich in dat deel van de hersenen dat een rol speelt in het voorkomen van verslaving. Wat meteen een verklaring kan zijn waarom het zo moeilijk is om te stoppen en waarom er zo snel hervallen wordt. Roken zorgt ervoor dat er meer enzymen in de hersenen worden aangemaakt die zorgen voor motivatie en tevredenheid. Bijna alle drugs hebben dit effect.

"De veranderingen in de hersenen die bij zowel rokers als oud-rokers te zien zijn, kunnen de behoefte aan nicotine en de verslaving hieraan verklaren", stelt onderzoeker Bruce Hope. "De veranderingen blijven lang na het stoppen bestaan en maken de kans op een terugval daardoor groter."

Bron: hln.be 

Lees ook:Roken tast de hersenen aan
Lees ook:Subsidie voor onderzoek antirookvaccin
Lees ook:Stoppen met roken zonder dikker te worden
Lees ook:Leeftijd van long schrikt roker af
Lees ook:Niet roken vermindert angsten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Roken verandert hersenen

  1. Rutoo

    Wij hebben een innovatief product om te stoppen met roken. Kijk voor mee informatie op http://www.rutoo.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>