Opnieuw honderden voedingsclaims afgekeurd

Loze kreten op voedingsmiddelen – zoals 0% vet op de verpakking van lolly’s of waterijsjes – het is een doorn in het oog van veel consumenten. Europa is bezig met regels te stellen aan voedingsclaims. Zoals het er nu naar uit ziet, mag er straks nog maar heel weinig!

Afgelopen week maakte de Europese toezichthouder op de voedselveiligheid EFSA bekend dat ze opnieuw honderden gezondheidsclaims van fabrikanten op levensmiddelen als ondeugdelijk naar de prullenbak heeft verwezen.

Van de 430 onderzochte beweringen van producenten van pillen, poeder en levensmiddelen over gezondheidsaspecten van hun producten bleken slechts 9 claims voldoende onderbouwd met bewijsmateriaal. De EFSA keurde eind vorig jaar ook al twee derde van een serie van 523 claims af.

Claims die bijvoorbeeld wél zijn goedgekeurd zijn: ‘vitamine D is nodig voor het normaal functioneren van het immuunsysteem’ en ‘kalium helpt een normale bloeddruk onderhouden’. Een groot aantal uitspraken over antioxidanten konden de toets der kritiek niet doorstaan.

De voedselautoriteit is al sinds 2007 bezig met het beoordelen van gezondheidsclaims op hun wetenschappelijke bewijsvoering. Claims worden vooral afgekeurd omdat niet goed bekend is op welke werkzame stof de bewering slaat, het voordeel voor de gezondheid niet bewezen is of er onvoldoende studies bij mensen zijn gedaan die da claim ondersteunen.

Het advies gaat vervolgens naar de Europese Commissie en die beslist welke claims straks nog wel en welke niet langer op de verpakkingen van koekjes, zuivel en andere levensmiddelen mogen staan. Ik vermoed dat het erg kaal wordt op de verpakkingen….

Bron: EFSA

Lees ook:Slechts 222 goedgekeurde gezondheidsclaims
Lees ook:Probioticadrankjes maken gezondheidsclaim zelden waar
Lees ook:Verbod op misleidende gezondheidsclaims gaat in
Lees ook:Strenge regels voor gezondheidsclaims op voeding
Lees ook:‘Light’ op snoep mag voorlopig van Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>