Foodwatch waakt over uw eten

De voedingswaakhond Foodwatch timmert in Nederland nu al een aantal maanden aan de weg. Tijd dus voor wat aandacht, want dat verdienen ze. Foodwatch vindt dat consumenten recht hebben op eerlijke informatie over wat ze eten en drinken. Op onorthodoxe wijze onthullen ze kwalijke praktijken van voedselfabrikanten en daarbij nemen ze geen blad voor de mond.

Foodwatch is een onafhankelijke organisatie die in 2002 in Duitsland van start ging. Daar steunen inmiddels 16.000 mensen hun werk steunen. Ook in Nederland is er nogal wat mis met ons dagelijks eten.

Foodwatch probeert onze ogen te openen, bijvoorbeeld door te wijzen op de Koopmans Pannenkoeken 6-granen schudfles, waarmee je sneller pannenkoeken op tafel zou hebben staan dan wanneer je zelf beslag moet gaan staan mengen. Dat is helemaal niet zo, stelt Foodwatch en de schudfles is maar liefst 3,5 keer zo duur dan wanneer je zelf beslag maakt.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Want wat denkt de consument die aardbeienyoghurt koopt? Precies, dat er aardbeien in zitten en dan meer dan de halve aardbei die er nu in zit. Fabrikanten roepen dat ze binnen de wet blijven, want je mag van aardbeienyoghurt spreken als er maar een heel klein stukje aardbei in zit. Maar flauw is het wel, want je houdt de consument voor de gek.

En zo kan Foodwatch nog wel even doorgaan. Wat te denken van de Unox runderknaks. Wie denkt dat die knakworstjes voor 100% uit rundvlees bestaan, heeft het mis. Ze bestaan nog niet voor de helft uit rundvlees, aangevuld met kalkoenvlees.

Friesland Campina maakte het helemaal bont door op de voorkant van het Multi Vitamientjes van Appelsientje met grote letters te vermelden dat er Hollands fruit inzat. Op de zijkant stond echter met kleine lettertjes te lezen: ‘Het fruitsap gebruikt voor Multi Vitamientje is niet van Hollandse komaf.’Friesland Campina moest toegeven dat dat toch ook wel een beetje gek was.

Foodwatch gaat op verpakkingen op zoek naar verborgen waarheden. Gemiddeld krijgen ze zo’n 600 mailtjes per product. Misschien geen hoeveelheden waar levensmiddelenfabrikanten van wakker liggen, maar de toon is gezet. Met de consument valt niet te sollen.

Zie voor meer info: Foodwatch

Lees ook:Iedereen kan nu melk drinken!
Lees ook:Vandaag vieren we de tiende editie van Nationale Pannenkoekdag
Lees ook:Kinderen eten ongezond door Kabouter Plop, K3 en Mega Mindy
Lees ook:Gezond bbq-en doe je zonder suikerhoudende sauzen!
Lees ook:K3 moet helpen kids gezonder te laten eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>