Toch dioxine aangetroffen na brand Weurt

Bij de brand in een vleesverwerkingsfabriek in het Gelderse dorpje Weurt afgelopen vrijdag zijn toch giftige stoffen vrijgekomen. Dat heeft het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt.

In eerste instantie leek er niets aan de hand, maar nieuwe meetgegevens laten een verhoogde hoeveelheid dioxines in het gras zien. Inwoners van Weurt wordt geadviseerd om tot nader bericht geen groente en fruit te eten die in de buitenlucht van het gebied zijn geteeld.

Dioxine is een voor de gezondheid schadelijke stof. Deze stof is alleen schadelijk als deze langdurig wordt ingenomen via voeding. Mogelijk is er ook een verhoogde hoeveelheid dioxines aanwezig in fruit en groente dat in de omgeving wordt geteeld. Vandaar het advies geen groente en fruit uit eigen tuin te nuttigen.

Gewassen die geteeld worden in kassen kunnen gewoon worden genuttigd. Ook adviseert de GGD de handen te wassen na het spelen of werken in de tuin. Eénmalige of beperkte consumptie van de gewassen zal overigens niet leiden tot gezondheidseffecten.

Binnenkort doet het RIVM opnieuw onderzoek naar de hoeveelheid dioxines. Het is mogelijk dat door de regen de hoeveelheid dioxines op bodem en gewassen is afgenomen.

Het nieuwe onderzoek zal uitwijzen hoe lang het advies van de GGD nog van kracht blijft. Zodra de situatie is verbeterd en het advies verandert, brengen we de inwoners van Weurt op de hoogte.

De gemeente organiseert vanavond samen met de brandweer een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Weurt.

Bron: Gemeente Beuningen

Lees ook:Nog steeds kankerverwekkende dioxine in Weurt
Lees ook:‘Groente en fruit veilig te eten’
Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:Roken en groente eten geen gelukkige combinatie
Lees ook:Fruitdrankjes nauwelijks gezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>