Worden we onsterfelijk door nanotechnologie?

Ineens zie en lees je er overal over: nanotechnologie. Maar wat is het eigenlijk? Wat kun je ermee? En kan het kwaad? Het wetenschappelijke tv-programma Labyrint besteedt morgenavond aandacht aan het gebruik van nanotechnologie in de medische wereld.

Nano staat voor een miljardste deel van iets. Een nanometer is een miljardste meter. Dat is de grootteorde van moleculen. Kleiner dus dan het oog kan waarnemen. Om een voorbeeld te geven: een menselijke haar heeft een dikte van ongeveer 80.000 nanometer.

In de nanotechnologie worden ultrakleine bouwstenen van de materie bewerkt en gemanipuleerd. Er zitten al nanodeeltjes in tal van producten, zoals fietsframes, zonnebrandcrème, autoruiten, middelen tegen zweetvoeten en vitaminepreparaten.

Op medisch gebied deed de Universiteit van Maastricht een belangrijke stap door een nierdialyse uit te voeren met behulp van nanodeeltjes.

Wereldwijd vinden er experimenten plaats om met behulp van nanotechnologie een nieuw soort medicijn te ontwikkelen, die de menselijke levensduur en levenskwaliteit kan verbeteren. De vraag is echter: wat zijn de gevolgen van deze medische nanorevolutie? En zijn er risico’s?

De vakbond FNV eist een opschorting van het maken van producten met kunstmatige nanodeeltjes zolang de gezondheidsrisico’s niet kunnen worden overzien. Aanleiding is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat bepaalde kunstmatig
gefabriceerde nanodeeltjes, net zoals asbestdeeltjes, kanker kunnen veroorzaken.

Morgenavond staat in de uitzending van Labyrint de vraag cebtraal: Wegen de risico’s van nanotechnologie op tegen de  voordelen die ermee te behalen zijn? Direct na de uitzending kan kan er worden doorgepraat met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie op de website van het programma.

Labyrint: Dinsdag 9 november 21.25 uur, Nederland 2

Lees ook:Labyrint over ‘De magie van het brein’
Lees ook:Last hebben van herrie die niet bestaat
Lees ook:Slimmer met Ritalin?
Lees ook:Labyrint: bijzondere verhalen over Parkinson
Lees ook:Rem op nieuwe voedingsmiddelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>